Szentgyörgyön néptáncol, Bukarestben díszdoktor

Károly herceg két helyi értékbe is belekóstolt: a néptáncba és a pityókás kenyérbe. Utána díszdoktorrá avatták a bukaresti jogi karon.
Hirdetés

Károly brit trónörökös e heti erdélyi látogatásának két fontos momentumáról számolt be a maszol.ro hírportál: néptáncot tanult Sepsiszentgyörgyön a Heveder Bandától, és megkóstolta Diószegi László pityókás kenyerét.

A háromszéki muzsikusoknak az a Facebook-posztja már virálissá is vált, ahol a wales-i herceg rendesen döngöli a csűrt.
 
Károly herceget Diószegi László is vendégül látta. A már Angliában is ismert pékmester nemzetközi hírű pityókás kenyerét kóstoltatta meg a brit trónörökössel. 

Erdélyben őrizte, Bukarestben hangsúlyozta

Románia kulturális, építészeti örökségét méltatta és a vidéki élettel kapcsolatos hagyományok megőrzésének fontosságát hangsúlyozta szombaton Károly herceg, amikor a bukaresti tudományegyetem jogi karán díszdoktori címmel tüntették ki.
 
Az ünnepség előtt a brit trónörökös Traian Basescu államfővel folytatott megbeszélést a román elnöki hivatalban.
 
Károly herceg kedden érkezett magánlátogatásra Romániába, ahol egyebek mellett felkereste Erdélyben vásárolt falusi házait, a brassói szászok által épített Fekete-templomot és a székelyföldi Zalánpatakot (Valea Zalanului), ahol a falusiak pityókás kenyérrel, vaddisznópörkölttel és túrós puliszkával vendégelték meg egy szabadtéri ünnepségen. 

Rét ajándékba

A trónörökös korábbi erdélyi látogatásaihoz hasonlóan Kálnoky Tibor gróf miklósvári (Miclosoara) rezidenciáján szállt meg. A román hírtévék tudni vélik, hogy mostani látogatása alkalmával Károly herceg megtekintette azt a székelyföldi virágos rétet is, amelyet Kálnoky Tibor gróf családjától kapott ajándékba októberben keresztelőjére György herceg, a brit uralkodói család legifjabb tagja.
 
Károly herceg visszajáró vendégnek számít Romániában: többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.
 
A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.
 
 
Fotó: a Heveder Banda Facebook-oldala

 

Hirdetés