Öt nap a Körösök völgyében

Ha szereted az izgalmakat, a sportot és a természetet, akkor a Körösök Völgye Határtalan Vándortúrát neked találták ki. Még lehet csatlakozni a jövő héten kezdődő ötnapos programhoz.
Hirdetés

Negyedik alkalommal rendezik meg a Körösök Völgye Határtalan Vándortúrát, melynek résztvevői öt nap alatt, gyalog, kerékpáron és vízen egyaránt a határon átívelő gyönyörű Körösök völgyének egyedülállón gazdag és sokszínű, organikus és kulturális egységére akarják  felhívni a figyelmet, a Bihari-hegységtől indulva, egészen Békés városáig követve a Fekete-Köröst.

 
 
 
Az eredetileg egyszeri alkalommal eltervezett, 2011-ben meghirdetett eredeti program a schengeni határnyitás reményében lett megszervezve a Százlábú Egyesület, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület mint ötletgazdák és főszervezők, valamint Belényes és Békéscsaba testvérvárosok önkormányzatainak rendezésében, melyhez lelkesen csatlakoztak a Fekete-Körös menti települések, Köröstárkány, Belényesújlak, Tenke, Gyanta és Nagyzerind református közösségeinek tagjai és elöljárói. Ennek a tájnak a szokásosnál is gazdagabb környezeti és természeti értékein kívül az itt élők történelmi, néprajzi, vallási és kulturális sokszínűsége is előtérbe került.
 
Bár a remélt schengeni határnyitás a mai napig nem vált valóra, de a Határtalan Vándortúra „kinőtte” eredeti célját és önálló életre kelt, évente újabb lelkes részvevőkkel bővülve az egész Kárpát-medencéből, de még Németországból is akadt résztvevő. A Körösök Völgye Határtalan Vándortúra évek óta a pünkösdi ünnepkörben folyik, mely ezáltal szimbolikus jelentőséggel is bír, idén június 4–9. között tartják meg, előreláthatóan több mint 300 fős részvétellel.
 
Pénteken sajtótájékoztatót tartottak Köröstárkányban, ahol Zanócz Róbert főszervező  elmondta: a vándortúra szimbolikusan június negyedikén, a nemzeti összetartozás napján veszi kezdetét délelőtt 11 órai találkozóval Köröstárkányban. A kezdeti gyalogtúrán a Fekete-Körös forrásvidékén, a Vaskohsziklás-Biharmező felől a Bihari-hegységbeli Szentháromság vízesés elérése a cél, majd este Köröstárkányban közös programban vesznek részt a jelenlévők. A következő napokban (június 5–9.) már vízen is folytatódik a kalandos és látnivalókban gazdag túra, három nap alatt jutnak el az evezősök a romániai szakaszon Nagyzerindig, majd az utolsó napon kerül sor a „zöldhatáros” határátkelésre Antnál, ahol a Körös négy kilométer hosszan, természetes vízi határ Magyarország és Románia között. Befejezésképpen, június 9-én (pünkösdhétfőn) érkeznek meg a résztvevők Békés városába. A rendezők szívesen várnak minden csatlakozni kívánó természetbarátot vagy csoportot, akár csak egynapos vagy részleges program erejéig, a megadott időpontok szerint.
 
Mint Zanócz Róbert kifejtette, a vándortúra elsődleges célja felhívni a figyelmet a Körösök völgyére, mely mint a Kárpát-medence mértani középpontja, és természetes tájegységként, egy egységes geomorfológiai és ökoszisztémán felül, sajátos és sokszínű néprajzzal, történelemmel és hagyományokkal rendelkezik. Ez elősegíti az országok és népek közös társadalmi szerepvállalását, és ezáltal példaértékű is tud lenni. Szeretnék egyúttal ezeket az értékeket a köztudatba bevinni, nem elhanyagolván a kiaknázható turisztikai és térségi gazdaságélénkítő lehetőségeket sem.

Hirdetés