Crin Antonescunak nincsenek „személyes ambíciói”

Igaz, alkalmasnak tartja magát arra, hogy Románia államelnöke legyen, ennek ellenére visszalépett az államfőjelöltségtől. Mint mondja: nincsenek személyes ambíciói.
Hirdetés

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) távozó elnöke szombaton közölte: visszalépésével tisztázni szeretné, hogy nem személyes ambíciók vezérlik, és reméli, hogy így a jobboldali pártok gyorsabban meg tudnak egyezni egy olyan közös elnökjelölt személyében, akit mindenki elfogad.

 
Kifejtette: politikai tapasztalata, eltökéltsége alkalmassá tenné arra, hogy ő legyen a jobboldal jelöltje, mivel azonban támadható, nem akarja a személyével kapcsolatos vitákkal, előítéletek lebontásával hátráltatni a jobboldali összefogást. Antonescu szerint a jobboldalnak legkésőbb július 15-ig meg kell neveznie elnökjelöltjét. Hozzátette: ügyvivői feladatot sem kíván már vállalni a PNL élén a párt június 28–29-i rendkívüli tisztújító kongresszusáig.
 
A román hírtévék szerint Antonescu a PNL elnökségére pályázó Klaus Johannis nagyszebeni polgármester államfőjelöltsége számára készíti elő a talajt. A felmérések szerint a jobboldal potenciális államfőjelöltjei közül most Johannis a legnépszerűbb, és valós esélye lehet legyőzni Victor Pontát a novemberi elnökválasztás második fordulójában.Bár Ponta szeptemberig akarja halasztani annak eldöntését, ki legyen a baloldal elnökjelöltje, kész tényként kezelik, hogy ő fog indulni.
 
Antonescu az európai parlamenti (EP-) választások után, hétfőn mondott le pártelnöki tisztségéről, mivel pártja csak 15 százalékos eredményt ért el a célul kitűzött húsz helyett. Kezdeményezésére a magát jobboldali erőként meghatározó PNL állandó tanácsa úgy döntött, felvételét kéri az Európai Néppártba, a román belpolitikában pedig összefog a jobbközép Demokrata Liberális Párttal (PDL) a kormányzó szociáldemokraták ellen.

Hirdetés