Vizes napok a Kolozsvári Könyvünnepen

Nemcsak Budapesten van ám könyvhét! (Pontosabban idén ott még csak lesz.) Hanem itt, Kolozsváron is, immár negyedszer, május 29. és június 1. között.
Hirdetés

Az első napi mazsolázás eredménye egy koncert és egy könyvbemutató: Serestély Zalán Feltételes átkelés című kötete, illetve a Whisperblast koncertje.

A serestély a Bulgakov emeletén zajlott, ahova a bölcsészkar hallgatói közül többen is elmentek (megtisztelve jelenlétükkel Zalán „tanár urat”).

Az erdélyi irodalom maelströmjében…

 

 

…feltételes átkelésre készülve.

 

 

A kötet hermetikusan zárt rendszerét Borbély András próbálta kicsit megnyitni (bár saját bevallása szerint apró „irodalomkritikusi csődöt” mondott az elején).

 

 

Akiknek már megvolt a mű, és magukkal hozták, szorgos figyelemmel követték a felolvasást.

 

 

És így reagáltak a közönségből érkező kérdésre, mely arra tért ki, a „gyöngykagylós” kötetbe beleérezhető-e az egyetemes szenvedéstörténet.

 

 

Kicsit könnyebb műfajra vágyván, este nyolc körül betértünk a Könyvhét fő helyszínére, a Bánffy-udvarra. Sár és vér és játék, Tandori Dezső módra, nem fogadott. Se könyvrajongók. Se csápoló rockerek. Csak sár. És eső. És morcosan pakolgató könyvkiadók, terjesztők. És a (le)hangoló whisperblastos fiúk.

 

Üresen tátongott a tér. A négy rögtönzött sátor alatt szervezők, haverok szorongtak, úgy húszan. Arcfesteni viszont esőben is lehetett.

 

Aztán a húrok közé csapott a Whisperblast. (Hála isten, a villám nem csapott belénk.) És onnan senki sem hallott semmit. Igaz, nem is volt mit. Néhány elszánt rajongó az emeleti körfolyosóról lengette sörösüvegét.

 

Ilyen volt tegnap este a hely, ahol a madár se jár. Illetve egy vörösbegyet azért lencsevégre kaptunk.
 

 

 

Hirdetés