TIFFalóknak 1.

Elkezdjük ajánlani a tisztelt Nézőnek, vagyis neked, azokat a filmeket, amiket szerintünk érdemes megnézni. Ezek lesznek holnap.
Hirdetés

Naszóval. Beindult a TIFF. Kétszáznemtudomhány film pörög a különböző mozikban, terekben, tereken. Mi a fenét kezdhet egy Néző ennyi mozgóképpel, ha nincs szabadságon, vagy nem időmilliomos? Hát szelektál. Ebben próbálunk Neked segíteni, kedves Néző. Ajánlunk néhány filmet, a következő napra. Hogy milyen kritériumok szerint? Lásd itt.

Akkor szombat.

Az általunk kihalászott napi első mindenképp az elsőfilmes Iain Forsyth és Jane Pollard rendezte

20.000 Days on Earth

(avagy 20.000 nap a Földön). A dolgozat „tárgya” pedig nem más, mint Nick Cave, foglalkozását tekintve zenész, író, forgatókönyvíró, színész és rocklegenda.

A 97 perces dokumentumfilm persze nem a Kylie Minogue-os rózsás duettről szól, amit a sarki pék is ismer. Holnap 13.00 órakor pereg a film a Köztársaságban. (Na jó, Florin Pjerszik.)

Hopp, pörgessünk vissza kicsit az órát, mint Haneke Furcsa játékában. 12.00 órától kezdődik mindannyiunk kedvenc (őrült) animátorának – igen, Bill Plymptonról van szó, aki fügét mutatott a Disney Stúdiónak is, bizony! – legújabb filmje, a

Cheatin’

(hm… Hűtlenség, Megcsalás, Félrekúrás, ilyesmi.) A téma egyszerű: van egy szerelmespár, és jön a baljós harmadik. Hogy mi lesz belőle, az – Bill Plymptonnál legalábbis – mindig bonyolult. Megnézni!

És akkor: 17.00 óra, ismét Művész mozi:

Strictly Ballroom

(Szigorúan bálterem). Baz Luhrmann 94 perces mozija a társasági táncokról szól, miként a címe is mutatja. Vagy mégsem? Lehet, hogy a kreativitást gáncsoló bürokrata középszerről? Vagy a ma már szinte semmit nem jelentő másságról, mégis jeletésteljesen? Aki elmegy, megtudja.

Tovább: 18.30, Studház (tudod, Béke téri). Denis Villeneuve Fogságbanját szerettük. Fura, offshore elemeket csempészett be Halivúdba. Legújabb,

Enemy

(Ellenség) című filmjét méltónak érezzük bárki megtisztelő figyelmére. Mi történik, ha valaki szembemegy önmagával? Sokminden. Lássuk a Villeneuve-variánst.

És még: 22.00, Francia Intézet. Két dokfilm is lesz, csomagban. És magyarok. Na, az egyik határon túli, a másik a mi kutyánk kölke. Kovács Kristóf Besence Open című alig 70 perces mozija egy kis falucskába viszi a nézőt, ahol van 126 lakos, egy kocsma, és egy nagyravágyó polgármester. Aki európai pénzekből teniszpályákat épít. Ismerős a szitu? Hogy ebből mi lesz? Nézd meg.

De ne menj el a VÉGE felirat után, mert mintegy ellenpólusként, Bálint Arthur 30 perces Kisvárosi mozi című dokfilmje kerül sorra. A székelyudvarhelyi mozi utolsó napját nézheted végig, kényelmes, működő moziszékből. Szomorú. (Sajnos nem leltünk megfelelő képre a filmből. Evvan.)

 

 

Hirdetés