Bihar megyében nem ukáz az ukáz

A nemzeti liberálisok ezentúl a demokrata-liberálisokat tartják legjobb barátaiknak, és helyi szinten is velük szövetkeznének. Ám a bihariak ismét szembemennek az árral, mondván, a pénz se kutya.
Hirdetés

 

This is the beginning of a beautiful friendship – döntöttek a nemzeti liberálisok és a demokrata-liberálisok központi vezetői, de úgy néz ki, hogy a pártfegyelem nem olyan tuti, mint ahogy gondolták, „alattvalóik” máris lázadoznak. Legalábbis Bihar megyében, ahol mind Cornel Popa, a PNL megyie szervezetének vezetője, aki egyben a megyei önkormányzat elnöke, mind pedig Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere úgy véli, jól jön a PSD-s a háznál, kormányon lévén, legalább pénzt hoz a helyi projektekre.

A PDL-vel meg amúgy is csak 50 százalék plusz egy szavazatuk lenne mindkét fórumon. Megyei szinten marad tehát a PNL–PSD–RMDSZ-koalíció, s majd jól szorosra fűzik az együttműködést Vasile Blaga pártjával.

A liberálisoknak azonban eközben a megyeszékhelyen a szociáldemokratákkal karöltve kényelmes kétharmaduk van, s ha ebből kiszállnának, akkor a mérleg nyelvének be kellene venniük a buliba az RMDSZ-t is, az elmúlt időben nem a magyarbarát kijelentéseivel és tetteivel a sajtóba bekerült Bolojannak pedig valószínűleg ehhez nem fülik a foga. Meg, na, nem mellékes tényező, hogy a PSD révén több csurranhat-cseppenhet a büdzsébe, hogy a zsebeket ne is emlegessük, mert ugye nem illik.

Hirdetés

„Az az érdekünk, hogy pénzt hozzunk Biharba. Remélem, hogy ezt bukaresti vezetőink is megértik” – fogalmazott csütörtökön Cornel Popa. Ilie Bolojan pedig leszögezte, ameddig a PSD-s önkormányzati képviselők támogatják a város fejlődését célzó projekteket, nem fog engedni Crin Antonescu ügyvivő pártelnök kérésének, hogy felbontsa a megkötött szövetséget, és csak a PDL-vel dolgozzon együtt.

Bukarestben eközben ment az esküdözés az öribariról, arról, hogy mostani együttműködésnek egyesülés lesz a gyümölcse. Mint elhangzott, a két alakulat közös államfőjelöltet indít a novemberi választáson, majd döntenek arról is, hogyan valósuljon meg a fúzió. Addig pedig elvárják, hogy a PNL és a PDL parlamenti frakciói közösen lépjenek fel, és helyi szinten is megkezdődjön az együttműködés.
 

Hirdetés