Szembenézés a 20. századdal

Elemzik, dokumentálják és terjesztik „a háborúk, a totalitárius diktatúrák és a civil lakosság szenvedésének százada" történelmére vonatkozó ismereteket.
Hirdetés

 

Románia is csatlakozik a huszadik századi önkényuralmi rendszerek feltárását és megismertetését segítő Európai Emlékezet és Szolidaritás Hálózatához (ENRS): az erről szóló szándéknyilatkozatot Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter írta alá szerdán Bukarestben, Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter jelenlétében. A tárcavezető aznap közösen leplezte le Jan Karski lengyel diplomata, a második világháborús lengyel ellenállás kiemelkedő alakjának tiszteletére állított emléktáblát a bukaresti Herăstrău parkban.
Az Európai Emlékezet és Szolidaritás Hálózatot Lengyelország, Németország, Szlovákia és Magyarország alapította 2005-ben azzal a feladattal, hogy a huszadik század, „a háborúk, a totalitárius diktatúrák és a civil lakosság szenvedésének százada” történelmére vonatkozó ismereteket elemezze, dokumentálja és terjessze. A kezdeményezés az országok közti kapcsolatokat beárnyékoló történelmi események előítélet-mentes tisztázását, a közös múlttal való szembenézést is szolgálja.
Románia már csatlakozása előtt részt vett a kommunista rendszer bukásának 25. évfordulója alkalmából meghirdetett idei, Freedom Express elnevezésű ismeretterjesztő ENRS-kampányában, amely a rendszerváltásnál nem idősebb fiatal művészek, civil aktivisták és történészek hat országot átfogó tanulmányútja köré szerveződik. A Freedom Express útvonala Budapestet és Temesvárt is érinti.
„A legfontosabb az, hogy mindazt, ami történt a kommunizmus alatt a mi országainkkal, a mi nemzeteinkkel, azt a megfelelő módon ismerjük meg, értékeljük, és úgy adjuk át a következő nemzedékeknek, amelyeknek nincs semmiféle tapasztalatuk és emlékük a kommunizmusról, hogy megértsék a diktatúrának a szörnyűségeit” – jelentette ki a szándéknyilatkozat aláírása után Kelemen Hunor tárcavezető.
 

Hirdetés