Rács mögött éjszakázott a Kolozs megyei közgyűlés elnöke

A kiszivárgott információk szerint őrizetbe vették a korrupcióval gyanúsított Horea Uioreanut.
Hirdetés

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) őrizetbe vette szerda este Horea Uioreanut, a Kolozs megyei önkormányzat liberális párti elnökét – közölte a Mediafax hírügynökség ügyészségi forrásokra hivatkozva. Az elöljáró őrizetbe vételéről hatórás kihallgatás után döntött az ügyészség, amely közleményében csupán a tanácselnök bűntársának az őrizetbe vételéről adott hírt. Horea Uioreanut csúszópénz elfogadásával, okirat-hamisítással és pénzmosásbeli bűnrészességgel gyanúsítják.
Amint arról beszámoltunk, az önkormányzati vezető lakásán, irodájában és kilenc másik helyszínen szerda reggel tartottak házkutatást a nyomozók, akik a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) bevonásával gyűjtöttek bizonyítékokat Uioreanu ellen.  Az ügyészségi közlemény szerint a megyeelnök 2013 áprilisa és 2014 májusa között 693 ezer lej csúszópénzt kért egy üzletembertől, akinek önkormányzati megrendeléseket biztosított. Az összeg egy részét, 174 500 lejt át is vette.
Az ügyészség arra is kitért, hogy Horea Uioreanu az önkormányzati megrendelésekből befolyó pénzösszegek 15 százalékára tartott igényt, és a kormánynál is közbenjárt azért, hogy költségvetési forrásokhoz jussanak azok a települések, amelyekkel szerződéses viszonyban állt a most őrizetbe vett üzletember vállalata.
Horea Uioreanu egyébként már a harmadik magas rangú kolozsvári önkormányzati vezető, aki ellen korrupció gyanújával indul eljárás. Radu Bicát, a Kolozs megyei önkormányzat korábbi alelnökét, és Sorin Apostut, a kincses város volt polgármesterét 2011 novemberében vették őrizetbe korrupció gyanújával. Bicát jogerősen öt év börtönbüntetésre, Apostut alapfokon 3,5 év börtönbüntetésre ítélték. Utóbbi fellebbezése után még nem született jogerős ítélet.

 

Hirdetés