EP-választás: végeredmény van, meglepetés nincs

Vagyis az RMDSZ két mandátumot nyert, a PSD meg 37 százalékkal az első helyen végezve 16-ot.
Hirdetés

Nem történt semmilyen meglepetés azóta, hogy a Központi Választási Iroda (BEC) hétfőn délután közzé tette a vasárnapi európai parlamenti választás 99,99 százalékos feldolgozottság melletti eredményét. A Szociáldemokrata Párt – Románia Fejlődéséért Országos Szövetség – Konzervatív Párt (PSD-UNPR-PC) trió alkotta baloldali szövetség fölényesen megnyerte a választást, és – mint azt Marian Muhuleţ, a BEC szóvivője a választás végeredményét ismertetve csütörtökön közölte – a Romániának járó 32 EP-mandátumból 16-ot foglalhatnak el a baloldal képviselői.

A második helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végzett 6 mandátummal, a harmadik a Demokrata-Liberális Párt (PDL) 5 mandátummal, az RMDSZ és a Népi Mozgalom Párt (PMP) egyaránt 2-2 mandátumot szerzett, egyedüli függetlenként pedig bejutott Mircea Diaconu színész, volt művelődési miniszter, akit összeférhetetlenségi ügyei miatt vettek le a PNL listájáról.

A mandátumokat igazoló okmányokat csütörtökön délután vehetik át az új EP-képviselők Bukarestben. Az RMDSZ színeiben Winkler Gyula és Sógor Csaba tölthet be újabb ötéves mandátumot az EP-ben.

Hirdetés