Nem térhet haza a „székely apostol”

Nyírő József 2012-ben meghiúsult újratemetése ügyében a marosvásárhelyi táblabíróság véglegesen és megfellebbezhetetlenül semmisnek nyilvánította a hibásan kibocsátott temetkezési engedélyt.
Hirdetés
Az udvarhelyi önkormányzat kérte az Hargita megyei törvényszék két évvel ezelőtti alapfokú ítéletének eltörlését, ezt utasította ma vissza a vásárhelyi ítélőszék. A Krónika híradása szerint a mostani verdikt végleges és megfellebbezhetetlen.
 
A „székely apostol” hamvait a magyar Országgyűlés hozatta haza Madridból. Az író végső akaratát teljesítő újratemetést Szász Jenő volt udvarhelyi polgármester által vezetett Székelyudvarhelyért Egyesület kezdeményezte még 2012-ben, de az önkormányzat akkor formai hibát követett el az engedély kibocsátásakor.
 

A közfelháborodást kiváltó ügy egyik érdekessége, hogy Bunta Levente jelenlegi polgármester annak ellenére döntött a pereskedés mellett, hogy elődje azt kérte, hogy fellebbezés helyett állítson ki egy hibátlan engedélyt. Továbbá az is szokatlan, hogy kérdéses a földi maradványokat hol őrzik jelenleg. Meg nem erősített információk szerint Budapesten őrzik, de amint azt 2012-ben sejteni lehetett, a hamvak a meghiúsult újratemetés napján tartott megemlékezésen Szőcs Géza, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt kulturális államtitkára táskájában lapultak – emlékeztet a Krónika.

Fotó: nol.hu 

Hirdetés