Interaktív zajszennyezés

Brazíliában vébé lesz. Meg foci. Meg cirkusz. És a cirkusz szerves része a zaj. Olvassuk, hallgassuk, milyen zajokra számíthatunk.
Hirdetés

Nyakunkon a brazil labdarúgó VB, és még senki sem tudja biztosra, mi lesz az idei zajforrás a meccseken. A négy évvel ezelőtt kedvenccé vált vuvuzelát több helyen betiltották, miután néhányan panaszkodtak, hogy kibírhatatlanul idegesítő. Ez persze rágalom, és feltehetően az anti-vuvuzela lobbi áll a háttérben.

És akkor nézzük a kínálatot:
 

Vuvuzela: a név zulu eredetű, a tárgy a tölcséres fúvókájú hangszerek családjába tartozik. Általában fél méter körüli hosszúsággal bír, bár méteres egyedekről is beszámoltak már.
Agogô: egy vagy két harangból álló hangszer, a szamba elengedhetetlen ősi kelléke. Feltehetően nemigen lesz esélye, hiszen egészen kellemes hangzású.
Apito: klasszikus hangszer a szambafütty, nagyon hasonlít ahhoz, amin a bírók próbálnak játszani a mérkőzések alatt.
Reco-reco: kinézete ellenére nem konditerem-felszerelés. Ütőhangszer, hangja hasonló a spirálfüzet rugóján gyorsan végighúzott golyóstolléhoz.
Pandeiro: kézi dob, zörgőkkel a szélein.
Chocalho: megtévesztő neve ellenére nem ronda és finom csokoládéról van szó, hanem egy rázós, idiofon hangszerről. Költségkímélő változata egy borkány szög.
Négyhúros bendzsó: bár bizonyára fantasztikus lenne egy egész stadionnyi bendzsós, valószínűleg tiltólistán szerepel, mivel nyakától fogva fegyverként is könnyedén használható.
Repinique: hordozható nagydob. Ütni kell.
 

És végül, de nem utolsósorban, a megunhatatlan emberi hang.
 

Hirdetés

 

Ha van jobb tipp, a hozzászólásoknál meg lehet, sőt meg kell osztani.

Hirdetés