Az RMDSZ-en múlhat az államfő kiléte?

Boda József politológus szerint a jelenlegi romániai politikai konjunktúrában igen.
Hirdetés

Könnyen elképzelhető, hogy az RMDSZ szavazóin múlik majd az év végi elnökválasztás eredménye Romániában – jelentette ki a Maszol.ro-nak Boda József politikai elemző, akit a portál újságírója arról faggatott, hogyan rendeződnek át a politikai erőviszonyok az európai parlamenti választások után.

Boda úgy véli: fölényes, 37 százalékos győzelme ellenére a Szociáldemokrata Pártra (PSD) és vezetőjére, Victor Ponta kormányfőre nehéz hónapok várnak az elnökválasztás előtt. „A PSD győzelméről beszélek, hiszen egyedül nyerte meg az EP-választásokat, két kisebb baloldali szövetségese olyan párt, amely gyakorlatilag nem létezik” – jegyezte meg.

Az elemző szerint az egyik nehézséget az jelenti majd Victor Ponta számára, hogy a választási kampány lejártával újra terítékre kerülnek a párt politikusainak a korrupciós ügyei. Szerinte ugyanakkor a 37 százalékos támogatottság nem elegendő Pontának az elnökválasztás megnyeréséhez, ezért ezzel az eredménnyel csak elégedetlen lehet.

Az elemző ezért úgy véli, az RMDSZ a mérleg nyelve lehet a második fordulóban, szerepe pedig jelentősen felértékelődik Victor Ponta és pártja számára az elnökválasztások perspektívájában. Boda ugyanis nem hisz abban a forgatókönyvben, hogy a kormányfő a román nacionalisták haragjától tartva inkább szabadulna Kelemen Hunoréktól a következő hónapokban. „Ponta többet nyer az RMDSZ maga mellett tartásával, mint amennyi szavazatot veszít” – vélekedett.

Ha kíváncsi, hogy még mi mindent gondol Boda József a romániai belpolitikáról, az alábbi linken többet is megtudhat.

Hirdetés