Kelemen Hunor elégedett a választások eredményével

Elhozza nekünk Európát az RMDSZ, ígéri Kelemen Hunor. Várjuk.
Hirdetés

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ és az erdélyi magyar emberek számára is siker, hogy a szövetségnek sikerült két képviselőt bejuttatnia az Európai Parlamentbe. A szövetség elnöke hétfői közleményében a csaknem végleges eredmények ismeretében értékelte a választási szereplést, és mondott köszönetet mindazoknak, akik vasárnap az RMDSZ-re szavaztak.
„Az európai parlamenti választásokon elért eredményeink egyrészt a magyarság brüsszeli képviseletét biztosítják, másrészt ismét sikerült bebizonyítanunk, hogy az RMDSZ háta mögött egy erős, tenni akaró, szülőföldjén megmaradni akaró magyar közösség áll” – idézte a közlemény Kelemen Hunort.  A miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus úgy értékelte, hogy Winkler Gyula és Sógor Csaba személyében két olyan erdélyi magyar politikus „erősíti a brüsszeli magyar képviseletet”, akik már bizonyították: képesek az együttműködésre, a kiegyensúlyozott szakmai munkára, a magyar nemzeti érdek megjelenítésére.
Azzal bízott meg a közösségünk, hogy megmutassuk értékeinket Európának, és elhozzuk Európát Erdélybe. Az a feladatunk, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek ügye uniós kompetenciává váljon. Azért kell ott lennünk, hogy az Európai Bizottság, vagy az Európai Parlament ne mondhassa, hogy a nemzeti kisebbségek problémáinak rendezése nem tartozik a hatáskörébe. Foglalkoznia kell vele, mert csak így képzelhető el hosszú távú béke és stabilitás” – fogalmazott Kelemen Hunor.
Az RMDSZ elnöke az erdélyi megyékben leadott RMDSZ-szavazatok eloszlását is ismertette. Amint közölte, Erdély öt megyéjében (a székelyföldi Hargita, Maros és Kovászna megyében, illetve a partiumi Szatmár és Szilágy megyében) az RMDSZ nyerte meg az EP-választásokat. A legtöbb szavazatot (80708-at) Hargita megyében kapott a szövetség. A rangsorban Maros, Kovászna, Szatmár, Bihar, Kolozs, és Szilágy megye következik.

Az RMDSZ mintegy 350 ezer szavazatot kapott vasárnap. Ez lényegesen kevesebb, mint az öt évvel ezelőtt a Magyar Összefogás Listája néven, de az RMDSZ logója alatt futó listára leadott 430 ezer voks.

 

 

 

Hirdetés