Az EMNP gratulál és nemzeti érdekérvényesítést vár

Merthogy a magyar EP-képviselőknek szerinte egységesen az autonómiatörekvéseket kell szolgálniuk.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) értékelése szerint az európai parlamenti választások után új korszak kezdődik a nemzetközi érdekérvényesítésben.
A Toró T. Tibor elnök által aláírt keddi nyilatkozatban az EMNP sok sikert kívánt valamennyi EP-képviselőnek, aki a kárpát-medencei magyarok szavazataival szerzett mandátumot. Örömmel nyugtázta, hogy a Magyarországon elsöprő támogatást nyert nemzeti lista biztosította a néppárt védnökének, Tőkés Lászlónak, hogy folytassa a hét évvel ezelőtt megkezdett munkáját. Megállapította, hogy a Délvidék, Kárpátalja és Felvidék képviselőivel kiegészült jelöltlista egyértelművé tette a nemzetegyesítés folytatását.
„A Néppárt elnöksége őszintén reméli, hogy az erdélyi magyarok szavazatai által mandátumhoz jutott képviselők is beilleszkednek a nagyszabású, az egész magyarságot érintő nemzetpolitikai érdekérvényesítő munkába, és egy olyan magyar frakció alakul ki az Európai Parlamentben, amely egységes egészként képviseli a mára európai szintűvé vált magyar ügyet, újabb esélyt adva a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács keretében megfogalmazott autonómiatörekvéseknek” – áll a nyilatkozatban.
Az EMNP megköszönte szavazótáborának a megértést, hogy nem kívánta saját jelöltlista állításával veszélyeztetni az erdélyi magyarok közvetlen szavazatával szerzett EP-mandátumokat.
„Nyugodt, kitartó szervezetépítő munkával folytatjuk felkészülésünket a 2016-os önkormányzati választásokon való megmérettetésre, hogy az erdélyi magyar autonómia ügye ne maradhasson képviselet nélkül” – üzente választóinak a párt.

Egyébként Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a Magyar Rádióban azt mondta, a Fidesz-KDNP listájáról, valamint az erdélyi és felvidéki pártoktól az Európai Parlamentbe jutott határon túli magyar politikusok új folyamatot indíthatnak el az Európai Unióban. „Történelmi esemény a kárpátaljai magyarok számára, hogy első alkalommal egy helyi politikus is bejutott az Európai Parlamentbe” – mondta Brenzovics. Bocskor Andrea, a beregszászi magyar főiskola tanára a Fidesz KDNP listájának kilencedik helyezettjeként lett az uniós testület tagja.
Brenzovics László hangsúlyozta, hálásak a Fidesz-KDNP-nek, hogy határon túli magyarokat is felvett a listájára. A politikus szerint Bocskor Andrea EP-képviselősége kiszélesíti a kárpátaljai magyarok érdekképviseleti lehetőségeit. Figyelembe véve, hogy az erdélyi RMDSZ-től és felvidéki MKP-től is bejutnak magyarok az EP-be, elég komoly lobbi alakul ki határon túli magyarokból Brüsszelben, ahol kellő súllyal tudják majd képviselni a kárpát-medencei magyarságra vonatkozó kérdéseket. Beindulhat egy folyamat, amely eredményeképpen kialakulhatnak a határon túli magyarok jogait uniós szinten is biztosító európai standardok.

Hirdetés