Porosenko porrá verte ellenfeleit Ukrajnában

Bár egyelőre nincsenek hivatalos eredmények az Ütés biztos abban, hogy Petro Porosenko az ország új államfője, a profi ökölvívó világbajnok pedig Kijev polgármestere lehet.
Hirdetés

A milliárdos Petro Porosenko, a Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) párt jelöltje vasárnap este bejelentette, hogy megnyerte az ukrajnai elnökválasztást, miután az első exit poll felmérések eredménye szerint ő a választás egyértelmű győztese. Porosenko közölte, hogy elkötelezett az európai integráció mellett, a választók többségének akaratával összhangban.
Kijelentette, hogy első lépései arra fognak irányulni, hogy a háború és a káosz véget érjen, helyreálljon a béke az országban. A „csokoládékirály” azt is elmondta, hogy elnökként az első útja a szakadár kelet-ukrajnai Donyec-medencébe fog vezetni. Leszögezte továbbá, hogy Ukrajna soha nem fogja elismerni a Krím függetlenségéről rendezett népszavazást és a félsziget orosz megszállását.
Az ukrajnai elnökválasztás valószínű győztese ugyanakkor közölte: kizárt, hogy tárgyaljon a kelet-ukrajnai szakadárokkal, amíg azok nem teszik le a fegyvert. Egyúttal megjegyezte, az ukrán nép a választásokon az ország európai jövője mellett az unitárius államformát támogatta.

Kijev ura lehet Klicskó

A milliárdos politikus gratulált Vitalij Klicskónak, aki valószínűleg megnyerte a kijevi polgármester-választást. Hivatalos eredmények még hétfő reggel sem voltak, egy, az ukrán televízióban ismertetett felmérés alapján veszik biztosra a profi ökölvívó világbajnok győzelmét. Eszerint Klicskó megszerezte a voksok 57,4 százalékát, több mint 40 százalékkal előzve meg a második helyen végző Leszja Orobec parlamenti képviselőt, egy másik Majdan téri aktivistát. Klicsko a sajtónak arról beszélt, hogy az ukrán főváros központjában a tüntetések idején emelt barikádok „betöltötték funkciójukat”, és ideje lebontani azokat.

61 százalék voksolt
A vasárnapi ukrán elnökválasztáson egyébként a szavazásra jogosultak mintegy 61 százaléka vett részt, de ez az adat sem végleges még. Az eddigi adatok szerint a legaktívabb az ország középső és nyugati részén volt a lakosság, a déli országrészben viszont kisebb arányban járultak az urnák elé, elsősorban a szeparatisák által keltett feszült légkör miatt. Egyelőre nehéz felmérni, hogy milyen volt a szavazási kedv a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhansz megyében, mert még azokból a körzetekből is nehéz eljuttatni a központba az adatokat, ahol egyébként sokan – vállalva a veszélyt – elmentek szavazni. Ez az oka annak is, hogy a végleges választási eredmények csak néhány nap múlva válhatnak ismertté.
Rémhírrel riogatták a hadköteles kárpátaljai magyarokat
Nem csak Kelet-Ukrajnában volt botrányos a vasárnapi voksolás, Kárpátalján ismeretlenek olyan álhíreket terjesztettek az interneten, amely szerint a vasárnapi ukrán elnökválasztáson a hadköteles magyar választókat a szavazóhelyiségekből egyenesen a hadseregbe viszik. A Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság közlése szerint valakik a Beregszászi és a Nagyszőlősi járásban azzal akarták elriasztani a magyar nemzetiségű választókat az ukrán elnökválasztás első fordulójában való részvételtől, hogy az interneten elterjesztették: a magyar férfiakat a szavazóhelyiségekből azonnal elviszik a hadseregbe adta hírül a karpatnews.in.ua kárpátaljai hírportál.
A Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság véleménye szerint az álhír terjesztésével valakik káoszt akartak előidézni, hogy meghiúsítsák az ukrán elnökválasztás normális lebonyolítását Kárpátalján.

Hirdetés