Épp lövik szét a donyecki repteret

Az ukrán hadsereg légierővel repült rá a donyecki reptérre, mert szakadár fegyveresek foglalták el azt hétfő hajnalban.
Hirdetés

Fegyveres szakadárok elfoglalták hétfőn a donyecki nemzetközi repülőteret, az ukrán légierő válaszcsapásokat mért rájuk. A légikikötőt védő katonák elhagyták a repülőtér épületét, és a leszállópálya melletti erdős övezetbe húzódtak vissza. 

A szakadár fegyveresek a reptér épületének tetején foglaltak el tüzelőállásokat. A tetőn egy automata gránátvetőt és több mesterlövészt láttak szemtanúk, és azt, hogy a biztonsági erők 6-8 helikoptere és két vadászgépe körözött a repülőtér fölött. Helyszíni tudósítások szerint komoly tűzharc bontakozott ki a szeparatisták és a terrorellenes műveletben részt vevők között.  
 
Egyes hírek szerint a szakadárok lelőttek egy katonai helikoptert. Más források szerint a harcokban két katona megsebesült. A terrorellenes akció parancsnokságának sajtószolgálata azonban ezt cáfolta az Osztrov helyi hírportálnak, leszögezve, hogy az ukrán katonák közül senki sem esett el.
 
A sajtóosztály tájékoztatása szerint a szakadárok a megszabott határidőre nem tették le a fegyvert, ezért a biztonsági erők támadásba lendültek ellenük.
 
Először két Szu-25-ös vadászgép figyelmeztető lövéseket adott le a „terroristák” irányába, majd miután ők viszonozták a tüzet, két MiG-29-es vadászgép, illetve négy Mi-24-es katonai helikopter is bekapcsolódott a harcokba. A helikopterek deszantosokat szállítottak a helyszínre. 
 
Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes műveleti csoport szóvivője azzal magyarázta a repülőtér elfoglalását, hogy a „terroristák” próbálnak elmenekülni a terrorellenes művelet körzetéből.
 
Szavai szerint a békés lakosok egyre növekvő ellenszenvvel viseltetnek velük szemben, mert csak káoszt, törvénytelenséget hoztak az életükbe. A terroristák tudják, hogy a felelősségre vonást nem kerülhetik el, ezért próbálják elhagyni a területet - tette hozzá Szeleznyov. 
 
A korábbi hírek szerint több tucatnyi fegyveres szakadár érkezett hétfő hajnalban a donyecki Prokofjev nemzetközi repülőtérre azt követelve, hogy vonják ki a légikikötő biztonságát védő ukrán katonákat. A repülőtér sajtószolgálata közölte, hogy emiatt ideiglenesen leállították helyi idő szerint reggel hét órától a járatok kiszolgálását.
 

Hirdetés