Sógor már feltarisznyált, Vincze még drukkol

Aki már magához tért ma, jól nyissa ki a szemét, mert ilyent csak ötévente lát: európai parlamenti választások zajlanak. A nap folyamán a vasárnapi húsleves és csatolt részei mámorán túlesve a Főteret olvasva értesülhet arról, mi zajlik az urnák körül.
Hirdetés

Cikkünk folyamatosan frissül. Főként ha ön is frissíti a böngészőben. Köszönjük 🙂

00:50 Elképesztő térképet halásztunk le az EP Facebook-oldaláról. A részvételi becslések azt mutatják, Közép-Európa kolosszálisat csalódott az Európai Unió nevű projektben. 

Részvételi becslés az EP-választáson

00:35 Gyurcsány Ferenc ünnepli a Demokratikus Koalíció két bejutott képviselőjét, és úgy véli, szabadelvűek, mérsékelt konzervatívok és baloldaliak számára ugyanaz az ellen, tudjuk ki. Erről azért meghallgatnánk egy mérsékelt konzervatív véleményét is.

00:20 Vona Gábor nagy sikerként értékelte, hogy végre lehagyták az MSZP-t. Minket viszont leginkább az érdekel, ki a rendkívül csinos, sárga kabátos ifjú hölgy a Jobbik-elnök balján? 

00:15 Tőkés intonálta a himnuszt a fideszeseknek, akik buzgón énekelték utána a Millenárison lévő eredményváró központjukban.

Tőkés László a Fidesznél

Tőkés László mint a Fidesz kántora. Fotó: Beliczay László / MTI

00: 10 Megnéztük Orbán Viktor győzelmi beszédét a tévében, és gyorsan írjuk: a magyarok elutasították mind a jobb-, mind a baloldali szélsőségeket. A miniszterelnök gratulált minden bejutó képviselőnek, és elmondta, hogy egységesen lehetünk erősek. 

00:10 Tőkés bejutott az EP-be! Ha ez még valakit meglep. Befutottak a hivatalos eredmények Magyarországról, így oszlik meg az ottani 21 mandátum: 12 képviselőt küld az EP-be a Fidesz (Tőkés László a harmadik a Fidesz-listán), a Jobbik a második 3 mandátummal, az MSZP és a DK meglepetésre ugyanannyi, 2-2 európai mandátumot szerzett, míg az Együtt PM és az LMP egyet-egyet.

23:47 Hát akkor ennyi. Erdély holnaptól Európában. De ma még.

23:37 Svédország: rázhatja a rongyot a baloldal. Az exit poll adatok szerint 56 %-os összesített aránnyal seperték az asztal alá ellenfeleiket. A szocdemek 23.7 %-kal szálltak be a közösbe, a zöldek 17 %-kal kerekítették felfele az eredményt. De azért a konzervatívok is bekasszíroztak 13 %-ot, továbbá jutott egy bársonyszék a feministáknak és a jobboldali Svéd Demokratáknak is.

23:14 A PNL választási csalást kiált. Antonescuék bandája azzal vádolja Pontáék bandáját, hogy szavazókat, köztük roma nemzetiségűeket szállítottak körbe az országban, hogy a lehető legtöbb helyen szavazzanak a szocdem szövetségre.

23:12 Na de mit iszik az eremdéesszes? Színtiszta erdélyi bort, mi mást. Méghozzá 2011-es évjáratú ménesi kadarkát a Balla Géza pincészetéből, amely kvázi a ménesi borvidék sztárborának számít. Aszalt fekete gyümölcsös jegyek, testes-simulós-barátságos tanninok. És amíg a kortyok csúsznak lefelé, a hangszórókból dübörög a Born to raise hell. Partihárd.

 

 

 

23:05 Dánia: a dán közszolgálati rádióban robbant az exit poll-bomba. Az adatok szerint a populista Dán Néppárt (23.1 %) rávert a szocdemekre (20.5 %). Harmadik helyen a a liberálisok állnak, 17.2 %-kal.

22:53 A görög közszolgálati tévé exit poll adatai szerint a szélsőbalos Syriza párt vezeti az élbolyt 26-30 % közti eredménnyel, második az Új Demokrácia párt 23-27 %-kal. A bronzérmet a szélsőjobbos Arany Hajnal párt nyerte el, 8-10 %-kal.

22.46 Ausztria: az exit poll eredmények szerint az EU-ellenes, bevándorlás-ellenes, egyébellenes Szabadság Párt a harmadik helyet vitte el az EP-választási versenyben 19.5 %-kal, legyőzve a 14.9 %-nyit teljesítő Zöldeket. Az első hely a Néppárté (27.6 %), a második a szocdemeké (23.8 %).

 

 

 

22:40 A szavazók harmada fáradt el … az urnákhoz. A 21 órakor mért országos részvétel 32,16 százalék volt – tette közzé az Országos Választási Iroda. Vidéken a szavazók 36,88 százaléka voksolt, városon 28,69 százalék.

Olt megyét ma egyszerűen nem lehetett lenyomni voksolásban, 46,57 százalékos részvételt produkált. Máramaros ennek kicsivel több mint a felét hozta, ott a szavazói kedv mindössze 25,31 százalék volt.

A Hargita megyei részvétel az élboly végén van, 35,69 százalékos, ez a magyarlakta megyék közül a legjobb. Bihar megyében 34,82 százalékos, Szilágyban 33,73, Szatmárban 32,65, Kovászna megyében 30,52 százalékos, Kolozs megyében 29,97, Maros megyében 29,88, Arad megyében 29,78  százalékos volt a részvétel urnazáráskor.

22:38 Budapesti kémünk jelentkezik: halló, Főtér, hogy meg még vagytok?

Elnézést kérünk a késői belépőért, de Budapesten cigit venni vasárnap este nem egyszerű dolog. Megvan a zsákmány, így örömmel tudatjuk füstjelekkel is, hogy az MSZP szopóágon van, aminek minden rendes magyar ember csak örülni tud. A Fidesz eredményváróján egyelőre nagyon visszafogottan. Erdélyiek közül csak néppártosokat látunk, ami nem jelent semmit, legfeljebb csak azt, hogy ők dohányoznak. Mert az udvarról bé nem mentünk egyelőre, a teremben állítólag meleg van. Kint meg kellemes az idő, ennek örömére rágyújtunk. 
 
 

22:24 A Szövetség elnöke szerint 3 mandátumra is lehet esély a visszaosztás során, amennyiben sikerül 6,4% fölé felkúszni.

22:10 Valaki vigyen kaját az RMDSZ főhadiszállására! Délután csak ropi volt és egy tál szendvics, de elfogyott, és azóta nincs ami felszívja az ünnepi szeszt. Valaki meg is jegyezte: „ha nem kapunk kaját, meggebedünk a bortól!”

Ropi az RMDSZ-nél

21:59 Amitől az elemzők tartottak, bekövetkezett, legalábbis részben. Az euroszkeptikus, illetve szélsőjobboldali pártok teret nyertek, átlépték a bejutási küszöböt, ünnepelnek, europarlamentereket szülnek. Németországban az euroszkeptikus Alternative für Deutschland párt 6.3 %-ot ért el az exit pollok szerint, ami kereken hat EP-helyet jelent. Ugyanakkor a német neonácik történetük rekordereményét érték el a mai EP-választásokon: a Német Nemzeti Demokrata Párt bejuttattott egy képviselőt a bársonyszékbe.

21:55 Elbúcsúzunk Antonescutól? A Nemzeti Liberális Párt elnöke pár napja azt ígérte, lemond a pártelnöki tisztségről, ha a PNL nem éri el a húsz százalékot az EP-választáson. Az exit-pollok 15 százalék alá hozzák a PNL-t. A pártközpontból most egy néni azt mondta, nem hisznek az exit-polloknak, és biztosan megszerzik a szavazatok húsz százalékát.

21:52 Magyarországon a Fidesz nemhogy megismételte országgyűlési bravúrját, de rá is vert önmagára: Orbán Viktor pártja 53 százalékot szerzett, a Mandiner információi szerint. Második a jelek szerint a Jobbik, de alaposan lemaradva. Íme a lista:
1. Fidesz-KDNP 53,51 %
2. Jobbik 15,22 %
3. MSZP 11,23 %
4. DK 8,97 %
5. Együtt-PM 6,13 %
6. LMP 4,49 %
 

21:49 Lement a sajttáj is. Kelemen megköszönte Viktornak (sicc!), az MPP-nek, akiknek innen üzente, az együttműködés – ahogy megegyeztek – garantált. A Nemzetközi Törülközőnapot mindazonáltal senki nem ünnepelte meg. Indul a buli.


21:33 A TVR által rendelt CURS-felmérés szerint az RMDSZ 7,1 százalékot szerzett. A PSD-UNPR-PC nevű választási szövetség megnyerte az idei EP-választást 41,01 százalékkal, a PNL 14,92 százalékot szerzett, a PDL 11,82 százalélkot, az államfő frissen alapított pártja, a PMP 6,70 százalékot.

Az egyéni indulók közül Mircea Diaconu jutott be az EP-be 5,91 százalékkal. Dan Diaconescu Néppártja nem megy Brüsszelbe, csak 3,45 százalékot szerzett, a Nagy Románia Párt se küldi se Vadimot, se Gigit, mert csak 2,55 százalékot kapott. A volt kormányfő, Mihai Razvan Ungureanu pártja, a Forța Civică 2,11 százalékot kapott. Mindenki más 4,33 százalékot szerzett összesen.

EP-választások 2014 az RMDSZ-nél

21:29 És egy sokkhír Európából: a Le Monde által közölt exit pollok szerint Franciaországban megnyerte a választást a Nemzeti Front. Marine Le Pen pártja 25 százalékot szerzett, második helyen a mérsékelt jobboldali UMP áll, 20,3 százalékkal. A szocialisták és a radikális baloldaliak szövetsége 14,7 százalékot kapott.

21:12 Megvolt a tapsvihar az udvaron. Az RMDSZ 6%-ot szerzett a május 25-i EP-választásokon. Dác drumu lá böuturö – hangzott el tudósítónk mellett. Kelemen Rózsa Sándort megszégyenítő szemöldökösszevonást villantott az első exit-pollok láttán.

Az Antena3 az Operations Research közvélemény-kutató 6,2 százalékot mért az RMDSZ-nek, mire az ügyvezető elnökség udvarán tévézőktől elhangzott: kapcsoljatok át!


21:05 Működik az RMDSZ-nél a sörcsap, most hívtak oda mindenkit. Előre isznak az EP bőrére? Mert az urnákat elméletileg öt perce zárták be.

20:51 A Néppárt, mint a jó cserkész, ahol tud, segít. Most például a Polgári Er(n)ő (illetve Polgár Jenő) nevű pártnak. Bihar megyebén több helyen is az EMNX tisztségviselői látták el urnabiztosi feladatokat – írja a Maszol. „Ungureanu úr rokonszenves ember, ráadásul a Pécsi Egyetem díszdoktora” – fogalmazott az egyikük. 

20:30 Este hétig leszavazott a választók negyede, pontosabban a 26,52 százaléka – jelentette be a Központi Választási Iroda. A vidék most is szorgosabb, ott 30,37, míg városon 23,69 százalékos a szavazási kedv.

24 megyében többen szavaztak, mint az országos átlag. Az élszavazók Olt megyében laknak, ott a választók 37,93 százaléka voksolt, Ilfov megyében 34,21 százaléka, Mehedinti megyében 33,16, Dambovita megyében 31,89, Dolj megyében 31,37 százaléka. Máramaros az abszolút sereghajtó 20,53 százalékkal.

Hargita megyében 30,08 százalék járult az urnákhoz, Biharban 28,57 százalék, Szilágyban 27,38, Szatmár megyében 27,27, Maros és Kovászna megyében az országos átlagnál valamivel kevesebben, az állandó választói listákon szereplők 24,49, illetve 25,49 százaléka szavazott. Kolozs megyébe ez az arány mindössze 23,76 százalék.

20:05 Szerelik az RMDSZ-nél a sörcsapot – jelentik a hírt szorgos tudósítóink.

Sörcsap az RMDSZ-nél

 

19. 46 A Majális utcában már hangolnak. A kertben a sörcsapot állítják, a székházban Kovács Pétert. Hogy beleférjen a tévébe. Amíg elkészülnek, megosztjuk önökkel ezt a kedves fotót, amit a főtéri mulatság közepén szúrtunk ki:

17. 46 Megvannak a négy órai részvételi adatok. Eszerint a részvételi arány 18,41 százalékos volt. 2009-ben délután négyig a választók 14,9 százaléka járult az urnákhoz, vagyis egyre javul az arány.

Tegnap délután négyig városon 17,11, vidéken 20,18 százalékos részvételt mértek. Az élen Olt megye állt 25,07 százalékkal. Mögötte Ilfov (23,75), Mehedinți (22,92), Dâmbovița (22,51) és Prahova (21,39) következett. A sereghajtók Ialomița megye (14,11) után az erdélyi és partiumi megyék voltak: Máramaros (14,11), Temes (15,38), Arad (15,59), az ötödik legrosszabb eredményt Buzău (15,62) produkálta.

Hargita megyében 21,05, Kovásznában 17,59, Marosban 16,07, Biharban 19,05, Szatmárban 18,63, Kolozsban pedig 16,24 százalékos volt az arány.

17. 44 Kicsit unjuk már a száraz adatokat, hétágra süt a nap és a nép továbbra sem tolong az urnáknál. Mit tehetnénk egyebet, zenét hallgatunk, alkalomhoz illőt. Íme:

 

 

 

17. 13 Egy, a CSCI közvélemény-kutató által a România TV számára készített, 14.30-as exit pollból viszont az derül ki, hogy az RMDSZ 6 százalékkal simán bejutna az EP-be. A PSD-UNPR-PC eszerint 44 százalékot kapna, a PDL és a PNL egyaránt 12-t, a PMP 5-öt, Mircea Diaconu pedig szintén 5 százalékra számíthat.

16. 00 A kormányközeli  Antena 3 hírtevelvízó exit poll adatokat szivárogtatott ki. Eszerint a PSD-UNPR-PC szövetség 43 százalékon áll, a PNL és a PDL egyaránt 14-en, a liberálisoktól összeférhetetlenségi ügyei miatt kilépett, és függetlenként induló Mircea Diaconu 4 százalékon, a PMP 9 százalékot kap, az RMDSZ pedig 4 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy ha valóban ez lenne az eredmény, kiesne az EP-ből. A kiszivárgott adatok hitelessége kérdéses, tény ugyanakkor, hogy az RMDSZ a közösségi oldalakon olyan hirdetéssel kampányol, miszerint a magyarok részvételi aránya az EP-választáson tíz százalékkal alacsonyabb, mint az országos átlag.

15. 37 Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán 333 magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgár jelentkezett szavazásra. Délután két óráig a választási névjegyzékbe feliratkozott személyek fele szavazott. A bukaresti nagykövetségen 38-an jelezték szavazási óhajukat.

15. 15 Tőkés László erdélyi EP-képviselő, a Fidesz-KDNP nemzeti listáján harmadik helyen szereplő képviselőjelölt 12 órakor adta le voksát Budapesten a Podmaniczky utcai 002. számú szavazókörében.

A szavazás után Tőkés László elmondta: „A választások mindig a demokrácia ünnepét jelentik. Számunkra, erdélyi és külhoni magyarok számára az európai parlamenti választás kétszeresen is ünnep, éppen azért, mert a Fidesz-KDNP nemzeti listát állított, amely híven kifejezi a magyar unió az Európai Unióban alapgondolatát. Tulajdonképpen két unióról beszélhetünk a mai napon: huszonöt éve bontjuk a bennünket Európától elválasztó berlini és a magyarokat egymástól elszakító trianoni falakat.

Ezért tartom nagy horderejűnek, hogy miközben az európai egyesülésről szól az Unió maga, ezzel egy irányba mutató módon a határok által szétszakított magyarok uniójáról is szól ez a történet. Hajrá Magyarország, hajrá Erdély!” – zárta nyilatkozatát.

14. 54 A kolozsvári magyar főkonzulátuson 170, magyarországi lakhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú személy szavaz a magyarországi EP-választáson. Magdó János főkonzul szerint jórészt turisták és üzletemberek jelezték, hogy a külképviseleten szavaznának.

14. 45 Megvannak a 13 órai részvételi adatok. Eszerint addig a polgárok 12,54 százaléka adta le voksát. Bár ez nem sok, még mindig jobb, mint a 2009-es adat, amikor eddig az időpontig még csak a szavazásra jogosultak 10,2 százaléka jelent meg az urnáknál. Most városon 12,09, vidéken 13,15 százalékos volt az arány.

Az éllovas továbbra is Olténia. Olt megyében 17,62 százalékos volt a részvéte. A további sorrend: Dâmbovița (15,92), Ilfov (15,69), Teleorman (15,31) és Mehedinți (15,30).

Továbbra is hátul kullog Máramaros (9,02), Temes (9,94), Arad (10,27), Ialomița (10,47) és Iaşi (10,77). Hargita megyében az átlagosnál nagyobb a szavazási kedv, 14,01 százaléknyian voksoltak. Kovászna megyében 11,27, Marosban 11,18, Biharban 12,07, Szatmárban 12,57, Kolozs megyében pedig 10,86 százalékos a részvételi arány. További adatok itt.

14. 15 Winkler Gyula, az RMDSZ-lista első helyezettje, eddigi EP-képviselő Vajdahunyadon szavazott. Utána elárulta: a régiók és közösségek Európájára szavazott, valamint arra, hogy Románia több támogatást kapjon az EU-tól. Kijelentette: a magyar EP-képviseletre voksolt.

Hirdetés

 

 

13. 50 Leszavazott Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Közölte:  reméli, hogy az EP-választás magyarországi részvételi aránya legalább az európai középmezőnyben lesz. „Nem szeretném, hogyha méltatlan képet mutatna Magyarország az európai elkötelezettséget illetően, márpedig a részvételi arány erről is beszél” – mondta a kormányfő, miután feleségével, Lévai Anikóval 12 óra után néhány perccel leadta szavazatát Budapest XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában. Azzal kapcsolatban, hogy a friss részvételi adatok mintegy két százalékkal elmaradnak az öt évvel ezelőttitől, Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy ez még az elviselhetőség határán belül van.

13. 17 Csíkszeredában leszavazott Sógor Csaba, az RMDSZ-lista második helyezettje, aki eddig is európai parlamenti képviselőként tevékenykedett. Azt mondta: a magyar közösségért, valamint egy jobb Erdélyért és Romániáért, illetve egy keresztényebb Európáért szavazott. Egyben részvételre buzdította a szavazópolgárokat.

12. 42 Magyarország jobban teljesít részvételi arányban, mint Románia: 11 óráig a szavazópolgárok 11,53 százaléka voksolt. A legtöbben Budapesten (13,83) mentek el szavazni, a sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 8,76 százalékkal.

12. 38 Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke Marosvásárhelyen szavazott. Azt mondta: fontos, hogy a szövetségnek, illetve Romániának erős képviselete legyen a következő öt évben az EP-ben, mert csak így lehet befolyásolni az Európai Unió döntéseit. Szerinte amennyiben a szövetség 6,4 százalék fölött teljesít a választáson, három képviselője is lehet.

12. 20 Traian Băsescu államfő Bukarestben szavazott, utána azt mondta: egy új pártra voksolt. Ezzel minden bizonnyal a hozzá közel álló értelmiségiek és politikusok által nemrég létrehozott pártra célzott. Az elnök egyúttal a választáson való részvételre buzdította a polgárokat, megjegyezve: ha nem találnak kedvükre való opciót, adjanak le érvénytelen szavazatot, de ne maradjanak távol.

11.40 Éééés végre a bukaresti Központi Választási Iroda (BEC) is fölébredt, és közzé tette a 10 órás részvételi adatokat. Amelyek elég siralmasak: addig csupán a választásra jogosult polgárok 4,61 százaléka voksolt. Városon 4,30 százalékos a részvételi arány, vidéken viszont valamivel jobb, 5, 03 százalékos. Az „éltanulók” a hagyományosan a kormányzó PSD bástyájának számító dél-romániai megyék: Olt megyében 7,80 százalékos részvételi arányt regisztráltak, Teleormanban 6, 72-t, Ilfovban pedig 6,19-et.

Erdély és a Partium viszont hátul kullog: a legkevesebben Máramarosban voksoltak, itt 3,09 százalékos a részvételi arány. Következik: Temes (3,52), Szeben (3,54), Iaşi (3,69) és Kolozs (3,73).

Hargita megyében 4,50, Kovásznában 3,90, Maros megyében 4,12, Biharban 4,13, Szatmárban pedig 4,63 százalékos az arány. További adatok itt.

Hihetetlen, mennyire fapados a BEC rendszere: még mindig PDF-ben tolják. A legkevésbé sem felhasználóbarát formátum.

10. 58 Korodi Attila környezetvédelmi miniszter Csíkszeredában szavazott. Meglepő módon ő is az erős magyar képviseletre adta le voksát. „Olyan Európára szavaztam, amelyben az 50 millió, nemzeti kisebbségi sorban élő polgár is igazi polgár lehet, amelyben Erdély értéket jelent, egy olyan Erdélyre, amelyben Európa értéket jelent, valamint az erős magyar képviseletre” – mondta a miniszter. Aki szintén feleségével és lányával szavazott.

Már most jelezzük, hogy eszünk ágában sincs minden egyes romániai és magyarországi politikus voksolásának mikéntjéről beszámolni. Itt csak egy amolyan best of válogatást nyújtunk.

10. 53 A magyarországi Nemzeti Választási iroda (NVI) közleménye szerint a reggeli órákban meglehetősen gyér volt az érdeklődés az anyaországi választók részéről. Reggel 7 óráig a több mint nyolcmillió választásra jogosult polgár 0,96 százaléka voksolt, 9 óráig pedig 5,25 százalék.

10. 36 Victor Ponta miniszterelnök az egyik bukaresti iskolában szavazott. (Hogy a történetírók számára ne sikkadjon el, azt is megírjuk, hogy a 17-es számú általános iskoláról van szó). A miniszterelnök szintén feleségével – Daciana Sârbuval, aki amúgy a Ponta által elnökölt Szociáldemokrata Párt (PSD) EP-képviselője -, valamint lányával ment szavazni. Voksa leadása után már a novemberi államfőválasztásra kacsingatott, amikor arról beszélt: 2014 a változások éve, és reményét fejezte ki, hogy idén Romániában és Európában is minden jóra fordul.

10.00 És Kelemen Hunor már le is adta a szavazatát. Reggel, felesége, valamint nyolc és fél hónapos kislánya társaságában, otthon, Csíkkarcfalván. Szavazata leadását követően úgy nyilatkozott: erős Unióra szavazott, a magyar közösség európai parlamenti jelenlétére. „Az őshonos nemzeti, nyelvi közösségek fontos szerepet játszanak az EU-ban, minden országot gazdagítanak, és úgy gondoljuk, hogy a dolgoknak ebbe az irányba kell változniuk: a(z Európai) Bizottság és a parlament figyeljen oda a nemzeti közösségek sorsára is, köztük a romániai magyar közösségére is” – mondta Kelemen.

Idén már itt, azaz az INTERNETEN ellenőrizheti mindenki, aki betöltötte a 18. életévét, hogy szerepel-e az Állandó Választási Hatóság nyilvántartásában szavazóként, és hol kell jelentkeznie május 25-én, ha voksolni szeretne az EP-választásokon.

Reggel hétkor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és este kilencig várják az urnákhoz azokat a polgárokat, akik részt kívánnak venni a nagy, közös európai buliban, az idei európai parlamenti (EP) választáson. A 28 tagállamban összesen mintegy 400 millió választópolgárt várnak az urnák elé. Vagyis van, ahol csak vártak, hiszen Hollandiában és Nagy-Britanniában már csütörtökön letudták a penzumot (mint megírtuk, a tulipánok és a szabadon hozzáférhető vicces sütik hazájában jókora tockosba rohant bele a bevándorló-ellenes Szabadságpárt), a lettek, a máltaiak, csehek és a szlovákok pedig szombaton voksoltak.

Ez a nyolcadik alkalom, hogy a polgárok közvetlenül választhatják meg az európai törvényhozás tagjait, akiknek mandátuma öt évre szól. Újdonság viszont, hogy a takarékosság jegyében az eddigi 766-ról 751-re csökken az EP létszáma, ami azzal jár, hogy több tagállam is veszítette egy-egy képviselőt. Így Romániát az eddigi 33 helyett 32, Magyarországot pedig 22 helyett 21 honatya (vagy honanya) képviseli majd az európai törvényhozásban.

A képviselők számának csökkentésével párhuzamosan a lisszaboni szerződés növelte viszont az Európai Parlament hatalmát. A mostani választás lesz az első, amelyet követően már nem az unió állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács, hanem az Európai Parlament választja meg az Európai Bizottság elnökét. A tagállamok vezetőinek feladatául a jelölést szabja a szerződés, és azt is előírja, hogy figyelembe kell venniük a választás eredményét. Emellett az EP immár a tagállamok kormányait tömörítő tanáccsal a legtöbb kérdésben egyenrangú jogalkotó.

A néppártnak állhat a zászló

A felmérések azt mutatják, hogy az első helyen a jobbközép, konzervatív alakulatokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) végezhet. Az EP és a TNS Opinion által készített közös felmérés szerdán közzé tett adatai szerint az RMDSZ-t és a Fideszt is soraiban tudó EPP a szavazatok 28,89 százalékával 217 mandátumot szerezhet az EP-ben. Ez persze nem jelent abszolút többséget, mögötte legnagyobb riválisa, az Európai Szocialisták Pártja (PES) végezhet a voksok 26,5 százalékával, 199 képviselővel. z uniós parlament harmadik legnagyobb frakcióját továbbra is a liberálisok tudhatják majd magukénak; az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a voksok 8,12 százalékával várhatóan 61 képviselőt küldhet majd Strasbourgba a mostani 83 helyett.

Negyedik helyen a zöldek futhatnak be, akik jelenleg egy képviselőcsoportot alkotnak az Európai Szabad Szövetséggel, amely olyan politikai erőkből áll, amelyek valamilyen terület, régió önrendelkezése, autonómiája, függetlensége mellett szállnak síkra. Nekik együtt a voksok 6,66 százalékával 50 képviselőjük lehet az új EP-ben a jelenlegi 57 helyett. A radikális baloldal, az Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) a voksok 6,13 százalékával 46 mandátumot szerezhet a mostani 35-tel szemben.

Magyarországon és Romániában is a nagyobbik kormánypárt lehet a befutó

A felmérések szerint Romániában az RMDSZ-szel közösen kormányzó Szociáldemokrata Párt – Országos Szövetség Románia Fejlődéséért – Konzervatív Párt (PSD – UNPR – PC) szövetség végezhet az első helyen 41 százalék körüli eredménnyel. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága 17, a Demokrata Liberális Párté (PDL) 14, a Népi Mozgalom Párté (PMP) 8, az RMDSZ-é 6 százalékos.

Magyarországon várhatóan a Fidesz – KDNP tarol: a Nézőpont Intézet szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága 46 százalékon áll jelenleg a potenciális szavazók között. A Jobbik a potenciális szavazók 15 százalékát tudhatja maga mögött, 17 százalékukat pedig az MSZP, vagyis a szocialisták megőrzik második helyüket. A DK-ra és az Együtt-PM-re a potenciális szavazók 6-6 százaléka voksolna. Az LMP-nek mintegy 8 százalékos a támogatottsága.

És mi lesz velünk?

Az erdélyi magyarok számára a választási lehetőség abban merül ki, hogy elmennek-e szavazni, vagy sem, ugyanis a három magyar párt közül csak az RMDSZ indul az EP-választáson. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – miután elutasították az RMDSZ-nek és a Magyar polgári pártnak (MP) tett javaslatát a magyar koalíciós lista állításáról – úgy döntött, nem állít jelölteket, hanem azt támogatja, hogy Tőkés László, aki immár hét éve tagja az Európai Parlamentnek, a Fidesz-KDNP listáján induljon. Ez meg is történt, Tőkés a tuti befutó, harmadik helyet kapta meg a kárpátaljai és délvidéki jelöltet is felvonultató, ezért nemzetinek nevezett listán. Az MPP viszont feltette a kezét, ugyancsak lemondott a jelöltállításról, és megállapodott az RMDSZ-szel arról, hogy a szövetség jelöltjeit támogatja. A felmérések szerint az RMDSZ simán megugorja az 5 százalékos bejutási küszöböt, és két képviselőt –  Winkler Gyulát és Sógor Csabát – delegálhat az EP-be.

Aki magyar állampolgársággal is rendelkezik, és inkább az ottani választáson venne részt, nincs olyan könnyű helyzetben, mint az országgyűlési választáson. Az EP-választáson ugyanis a lakhely, nem pedig az állampolgárság számít. Ha tehát valaki magyar állampolgár, de nincs állandó magyarországi lakhelye, akkor csak a romániai szavazáson voksolhat. ha viszont valakinek magyar állampolgársága nincs, magyarországi lakcíme viszont igen, az nyugodtan szavazhat a magyar választáson, amennyiben előzetesen jelezte ebbéli szándékát az illetékes választási hatóságnál.

Torokszorító, körömrágó izgalomra tehát nem feltétlenül kell számítani, az EP-választások amúgy sem örvendenek nagy érdeklődésnek, öt éve is csupán 28 százalékos volt a részvételi arány. Ráadásul mindeddig, amíg az utolsó tagállamban is le nem zárult a szavazás – ez Olaszország, helyi idő szerint 11-kor, vagyis a mi időn szerint éjfélkor – , a többi országban sem lehet közzé tenni az eredményeket. Az exit pollok viszont jöhetnek. Mi itt, a Főtéren egész nap friss, élő közvetítéssel várjuk az olvasókat a legérdekesebb eseményekről.

 

Hirdetés