Szlovákiában már elkezdték a szavazást

Rekordszámú indulóval: 29 politikai párt és mozgalom 333 jelöltje versenyez. Ehhez képest a részvételi arány 20 százalék körül várható.
Hirdetés
Közel hatezer szavazóhelyiség nyílt meg szombaton reggel hét órakor Szlovákiában, és ezzel kezdetét vette az ország történetének harmadik európai parlamenti (EP) választása.
 
Este tíz óráig szavazhat a szavazásra jogosult 4,3 millió szlovák állampolgár. Az urnákhoz várják a szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező más uniós állampolgárokat is.
 
Szlovákiának jelenleg 13 EP-képviselője van, köztük két magyar nemzetiségű: a Magyar Közösség Pártja (MKP) listáján Brüsszelbe jutó Bauer Edit és Mészáros Alajos. Szlovákia a jelenlegi kvóta szerint ismét 13 képviselőt küld az EP-be, a mandátumokért rekordszámú, 29 politikai párt és mozgalom 333 jelöltje küzd. A választási listák közül 21 – köztük az összes parlamenti párté – teljes, azaz 13 nevet tartalmaz.
 
Noha a szombati szavazáson leadott voksok összeszámolását a választási bizottságok már néhány órával az este tízkor esedékes urnazárás után befejezik, a voksolás eredményeit csak vasárnap este 11 óra után teszik közzé, akkor, amikor az utolsó uniós tagországban is lezárult a voksolás.
 
Bár Szlovákiában az uniós tagság támogatottsága rendkívül magas – jóval meghaladja az EU-s átlagot -, az unió országai közül hagyományosan itt a legalacsonyabb a választási részvételi arány, felmérések szerint ezúttal is csak 20 százalék körül várható. Ez az alacsony részvételi hajlandóság a szavazás eredményeit is nagyban befolyásolhatja.

Hirdetés