Putyin Obamának: ki vagy te, hogy ítélkezzél, most komolyan?

Ilyen keményeket mondott a CNBC-nek adott interjújában. És ennél még keményebbeket, például, hogy „nem lehet az embereket arra kényszeríteni, hogy szeressenek téged.”
Hirdetés
Putyin arra reagált így, hogy beszélgetés közben felvetették neki: az amerikai elnök szerint hazudott Oroszországnak az ukrán válság kiélezésében játszott szerepével kapcsolatban. 
„Kicsoda ő, hogy ítélkezzen?! Kicsoda ő, hogy ítélkezzen, de komolyan?! Ha emberekről akar ítélkezni, akkor miért nem keres állást valahol egy bíróságon?”
– mondta az orosz elnök a tolmácsolással felvett interjújában. Putyin nem hiszi, hogy Obama megvádolta volna őt. Szerinte az amerikai elnök csak az álláspontját hangoztatta, amihez ugyanúgy joga van, mint neki is. Reméli, hogy az ukrajnai válság békésen zárul le, és kijelentette, hogy el fogja ismerni a hétvégi ukrán elnökválasztás eredményét, „az ukrán nép választását”.
 
„Természetesen együtt fogunk működni az újonnan megválasztott államfővel” – tette hozzá. „Nem viccelek és nem ironizálok. Békét és nyugalmat akarunk Ukrajna számára. Azt akarjuk, hogy az az ország felépüljön a válságból” – fogalmazott. Úgy véli, Ukrajna a káosz felé halad. Megerősítette ugyanakkor, hogy a februárban megdöntött Viktor Janukovicsot tekinti Ukrajna törvényes elnökének.
 
Putyin nem tagadta, hogy Oroszország megsínyli a szankciókat, amelyek elfogadtatásában az amerikaiak vezető szerepet játszottak, ugyanakkor kijelentette, hogy az oroszok nem akarják kerítéssel elválasztani magukat a világtól. „Ahogy azt Oroszországban mondjuk, nem lehet az embereket arra kényszeríteni, hogy szeressenek téged. De reméljük, hogy a józan ész és a nemzeti érdek afelé hajtják majd európai és amerikai partnereinket, hogy folytassák az együttműködést” – mondta Putyin.

 

Hirdetés