Fődíjat nyert a Fehér Isten Cannes-ban

Mundruczó Fehér Isten című filmje nyerte az Un certain regard nevű szekció fődíját Cannes-ban.
Hirdetés
A legjobb kutya alakításért járó Palm Dog után a filmfesztivál hivatalos válogatásának második legjelentősebb versenyét is megnyerte a Fehér Isten. 
 
A 39 éves rendezőnek ez a hatodik filmje, és az ötödik, amely meghívást kapott a világ legrangosabb filmes találkozójának hivatalos programjába. A Fehér Isten magyar-német-svéd koprodukcióban készült, vezető producere Petrányi Viktória
 
Mundruczó Kornél alkotása révén először szerepelt a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával készült játékfilm a cannes-i filmfesztiválon.
 
A British Film Institution munkatársa kiemelte, hogy
„rég látott ennyire hatásos filmet, ami úgy indul, mint egy szokásos Disney családi film, majd egy ponton átvált rettegésbe, míg végül egy apokaliptikus világképpel engedi útjára a nézőt”.
Véleménye szerint Mundruczó Kornél Európa egyik legtehetségesebb, legizgalmasabb és legkiszámíthatatlanabb rendezőjeként vonul be a filmtörténelembe. A több mint 270 kutyát mozgató alkotás világviszonylatban is különleges vállalkozás, hiszen eddig egy filmben sem használtak ennyi élő kutyát, mindenféle CGI-trükk nélkül.
 
A Fehér Isten Mundruczó meghatározása szerint „politikai melodráma”, s annak a nagyon jó nemzetközi sajtóvisszhangja után elsősorban az otthoni fogadtatásra nagyon kíváncsi. „Nagyon bízom abban, hogy a magyar társadalom hajlandó lesz ezzel a filmmel kommunikálni”.
 
Fotó: Fehér Isten Facebook

Hirdetés