Szobrot állítottak a háromszéki nagyasszonynak

Szentkereszty Stephanie bárónő előtt tisztelegtek ma Kézdivásárhelyen: ő volt az, aki létrehozta az első háromszéki árvaleány-nevelő intézetet.
Hirdetés

A Kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Komplexum udvarán kapott helyet a jótéteményeiért ismert bárónő szobra, melyet nagyszabású ünnepség keretében avattak fel ma. A rendezvényen jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is, aki beszédében úgy fogalmazott: nincs nagyobb feladat az emberi élet értékét felismerő közösség számára, mint a rászorulók, az árvák megsegítése. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára arról szólt: hitben, akaratban és nemzeti identitásban is megerősödik a közösség, ha több gyerek van soraiban. A bárónő emlékére Böjte Csaba ferences rendi szerzetes celebrált szentmisét.

A háromszéki nagyasszonynak, az elesettek, az árvák és a betegek jótevőjének mindig az Erzsébet árvaleánynevelő-intézet volt a kedvenc tartózkodási helye. 1906. május 26-án, 64 évesen hunyt el, és kívánsága szerint a nevelőintézet udvarára épült kápolnába temették, ami utána van elnevezve.

Hirdetés