Ponta: az RMDSZ sohasem kért autonómiát

Ha már kampány van, Victor Ponta is magyarozott egy jóízűt. Akárcsak külügyminisztere, ő is veszélyesnek nevezte az autonómiaigényeket.
Hirdetés

Az RMDSZ sohasem kérte a kormányban a Székelyföld autonómiáját – jelentette ki pénteken Szászrégenben Victor Ponta miniszterelnök pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kampányrendezvényén.

„Milyen Székelyföld van Szászrégenben? Én nem hallottam ilyesmiről. A helyzet a következő: Románia mindenkié, aki itt él, románoké, magyaroké, németeké; másodsorban én az együttélésben hiszek, nem a konfliktusban. (…) Az RMDSZ is kampányban van. Soha föl sem merült a probléma, ők nem kértek tőlünk ilyesmit. Ez az ő politikai projektjük. Sohasem volt erről szó” – mondta a miniszterelnök az autonómia kapcsán, hozzátéve: a PSD részéről a nacionalista megnyilvánulásairől ismert Mircea Duşa védelmi miniszter, Hargita megyei képviselő az RMDSZ-szel folytatott egyeztetésekre kijelölt „főtárgyaló.”

Ponta kitért Orbán Viktor magyar kormányfő azon kijelentéseire is, amelyekben autonómiát szorgalmazott a kárpátaljai magyaroknak. A román kormányfő „veszélyesnek” nevezte  magyar kollégája szavait, és elégedettségének adott hangot, hogy Titus Corlăţean külügyminiszter, illetve Ukrajna, Lengyelország és Szlovákia is bírálta Orbán szavait. Mint arról beszámoltunk, Corlăţean elfogadhatatlannak nevezte a kárpátaljai magyarok autonómiáját.

Ponta úgy vélekedett, Orbán szavai egyenértékűek azzal, mintha hátba döfte volna az Oroszország által szorongatott Ukrajnát, miközben „azon kínlódunk, hogy egyben tartsuk az országot.” A román kormányfő szerint „az európai szabályok nem módosulnak, a határok sem, és ezzel – talán Orbán kivételével – minden európai vezető egyetért.”

Hirdetés