Mégis ad pénzt az NKA a KMN-nek és a VF-nek

Gondolta volna? Betűszók és félreértések, stratégiák és döntések között és hiányában mégis akadt plusz 22 millió forint erdélyi városnapokra.
Hirdetés

Mégis kapnak támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) a Kolozsvári Magyar Napok és a Vásárhelyi Forgatag elnevezésű marosvásárhelyi magyar napok rendezői, erről határozott pénteki ülésén a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma. A döntésről L. Simon László, az NKA leköszönő alelnöke tájékoztatta az MTI-t.

Többkörös a pályázat?

Közlése szerint a Kolozsvári Magyar Napok idén 15 millió, míg a Vásárhelyi Forgatag elnevezésű marosvásárhelyi rendezvény 7 millió forint NKA-támogatásban részesül. Hozzátette, hogy rajtuk kívül jó néhány olyan pályázó van, aki ez első körben nem kapott pénzt, de a második körben mégis támogatást nyert.
 
L. Simon László mindezt arra reagálva mondta el, hogy a csütörtöki erdélyi magyar lapok arról írtak: a kolozsvári és a marosvásárhelyi rendezvények szervezői értetlenül állnak a támogatást elutasító döntés előtt.

Odaát se kapott mindenki

Az MTI-hez csütörtökön nyolc másik pályázó szervezet közleményt juttatott el azért, mert az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma elutasította önrészpályázataikat. Az Európai Bizottság Kultúra Programja 2007-2013 keretében több magyar szervezet nyert támogatást hosszú és rövid távú, hazai és nemzetközi programjai megvalósítására.
 
Az Artopolis Egyesület, a Frenák Pál Társulat – Kortárs Táncért Alapítvány, a Közelítés Művészeti Egyesület, a Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft., a Műhely Alapítvány, a Pro Progressione Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., a Sín Kulturális Központ és az Utca-Szak Kulturális Egyesület több mint 1 millió eurós (mintegy 312 millió forintos) uniós támogatása került veszélybe.
 
L. Simon László ezzel kapcsolatban az MTI-nek kijelentette: „az NKA részéről nem kötelező EU-s pályázatokhoz önrészt biztosítani, ez csak egy lehetőség. Erre pályázatot kell benyújtani, amelyet meg lehet nyerni, de ez nem automatikus”.
 
Ezzel szemben kiemelte: aki uniós pályázaton elindult, annak tudnia kellett, hogy amennyiben önrészt kell biztosítania, azt miből fogja finanszírozni. L. Simon László elmondása szerint idén erre és több más célra is kevesebb forrás áll rendelkezésre, így minden pályázatot nem lehetett támogatni.
 
Fotó: Bethlendi Tamás / magyarnapok.ro

Hirdetés