Corlăţean a kárpátaljai magyaroktól is sajnálja az autonómiát

A román külügyminiszter sehol sem látná szívesen azt, hogy a nemzeti kisebbségek egyenlő jogokat élvezzenek a többséggel. Legalább következetes.
Hirdetés

Nekiment csütörtök esti tévényilatkozatában Orbán Viktornak Titus Corlăţean: a külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a magyar miniszterelnök által Kárpátaljára kért területi autonómiát. „Nem értünk egyet ezzel az állásponttal. Ezek az etnikai alapú autonómiaformák elfogadhatatlan dolgok, mivel nincsenek elfogadott európai normák” – fogalmazott a diplomácia vezetője a román közszolgálati televíziónak adott interjúban.

A Kárpátalján élő románok kapcsán Titus Corlăţean megjegyezte, ebben a régióban „nagyon sok román egyesület van, igazi román”, amelyek azonban „soha nem akartak elszakadni, azt akarták, hogy tiszteletben tartsák nemzeti identitásukat, az oktatáshoz, az anyanyelvhasználathoz való jogukat, európai jogokat, amelyeket európai szinten elismernek”.

A román külügyminiszter kijelentésével Orbán Viktornak az M1 Az este című pénteki műsorában tett nyilatkozatára reagált. A miniszterelnök újraválasztása utáni beiktatási beszédében a kárpátaljai magyarok autonómiájáról tett, többek által bírált kijelentését megerősítve Orbán Viktor Az estében kifejtette: „mi egy stabil és demokratikus Ukrajnában vagyunk érdekeltek (…), márpedig se stabil, se demokratikus nem lehet Ukrajna, ha nem adja meg az ott élő kisebbségeknek, nemzeti közösségeknek, köztük a magyar közösségnek azt, ami őket megilleti. Vagyis a kettős állampolgárságot, a kollektív, vagyis közösségi jogokat és az autonómiát.”
Az autonómia jogintézményének Európában számos megvalósítása létezik – folytatta –, és „majd a kárpátaljai magyarok meg fogják mondani, hogy az autonómia széles és színes világán belül melyik konkrét jogintézmény mellett törnek lándzsát„. „De akármelyik mellett is törnek majd lándzsát, tudniuk kell nekik is meg az ukránoknak is, hogy a magyar állam teljes súlyával ott van a kárpátaljai magyarok autonómiaigénye mögött” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint mivel most áll fel az új Ukrajna, most kell elmondani az elvárásokat.
Azt is egyértelművé tette ugyanakkor, hogy az „Ukrajna területi szuverenitását megsértő” orosz akció ügyében „nekünk Ukrajnát kell támogatnunk”.

 

Hirdetés