Tăriceanu visszakuncsorogná magát a PNL-be

De ott nem mindenki látja szívesen. Például a pártelnök sem.
Hirdetés

Politikai jojót játszik Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt első embere, korábbi miniszterelnök: miután év elején kilépett, most visszatérne a PNL-be. A politikus ezt csütörtökön a Partiumban járva jelentette be. Szatmárnémetibe utazott, hogy ott a szociáldemokratákhoz átigazolt volt PNL-s Ovidiu Silaghi EP-kampányában vegyen részt, és mintegy mellékesen jelezte: mivel a liberálisok helyi elnöke, Adrian Ştef megkínálta a lehetőséggel, hogy a párt szatmárnémeti szervezetébe belépve ismét a PNL tagja legyen, elfogadta a felkérést. Indoklásként azt hozta fel, hogy részt kíván venni a párt jövőjéről szóló vitákban.

Mint ismeretes, Tăriceanu, aki a PNL elnökeként 2004 és 2008 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, év elején hagyta ott a liberális pártot, miután az a Crin Antonescu pártelnök és Victor Ponta kormányfő, szociáldemokrata pártvezér közötti nézeteltérések nyomán kilépett a kormányból. Tăriceanu vehemensen tiltakozott a kormányszerep feladása ellen, és amikor az mégis bekövetkezett, lemondott párttagságáról, mert károsnak tekintette a Szociálliberális Unió (USL) felrúgását. Ponta és a szociáldemokraták ezt azzal honorálták, hogy támogatták megválasztását a szenátus élére a lemondott Antonescu helyett.

Antonescu egyébként úgy kommentálta a döntést: Tăriceanu végre megértette, milyen megalázó helyzetbe manőverezte magát. Nem rejtette ugyanakkor véka alá, hogy nem nagyon hiányzik neki a volt pártelnök: szerinte Tăriceanu a szociáldemokraták szolgája, a PNL-nek pedig nincs szüksége „bukott szökevényekre.”  Cristina Pocora PNL-szóvivő szerint a PNL Szatmár megyei ügyvivő elnöke nem fogadta el Tăriceanu jelentkezését.

Hirdetés