Papíron már a világ autópályáinak közel 80 százaléka Romániában található

Újabb hosszú kilométerek épültek meg az ígéretek autópályáján: Dan Şova szerint 2019-re elkészül a Marsovásárhely–Jászvásár sztráda. Csakhogy forrásként azt a hétcentes adót jelölte meg, amiből főnöke, Victor Ponta az észak-erdélyi autópálya befejezését ígérte.
Hirdetés

Kép: www.realitatea.net

 

Amint az várható volt, a kampány finisében további autópályák megépítésére kerül pénz: Dan Şova közlekedési miniszter szerdai jászvásári sajtótájékoztatóján közölte, az üzemanyagokra kivetett plusz hétcentes jövedéki adóból fogják finanszírozni a Marosvásárhely–Târgu Neamţ-sztrádaszakasz munkálatait, amelyek 2019-re véget is érhetnek. Ki hol jár, ott ígér autópályát. Hiszen éppen egy hete annak, hogy Victor Ponta kormányfő Zilahon az észak-erdélyi sztráda egyes szakaszainak a megépítésére esküdözött, a finanszírozás forrásaként pedig ő is a hétcentes adót jelölte meg.

Şova most azt is elmondta, hogy évi 500 millió eurót várnak a költségvetésbe az adóból. Azt azonban, hogy abból hány kilométer sztráda tud megépülni, valószínűleg senki nem tudja megjósolni, hiszen míg az észak-erdélyi sztráda minden egyes kilométere egyenként 20 millió eurójába került a román államnak, addig – az eddig legolcsóbban kivitelezett – Temesvár–Arad szakaszon alig 3,5 millió eurót kellett kilométerenként lepengetni.

Az eredeti tervek szerint Gyergyószéket is érintő Marosvásárhely –Târgu Neamţ-sztráda kapcsán a közlekedési miniszter egyébként szerdán úgy vélekedett, nehéz dolguk lesz, mivel a pálya hegyek között halad majd. Az amúgy Jászvásárig futó sztráda további szakaszait Şova szerint az EU kohéziós alapjaiból fogják finanszírozni, ezen pedig már szerinte 2017 októberére száguldani lehet.

Persze, az újságírók nem hagyhatták ki a magas labdát, és rákérdeztek, hogy miért éppen az EP-választási kampány hajrájában rukkol elő az Erdély Moldvával összekötő autópályával, Şova azonban csak ennyit jegyzett meg: „sajnálom, hogy választások vannak. Semmi nem tevődik egymásra, én nem ígéreteket teszek, ez az ütemterv”.

 

Hirdetés