Biden: szeretjük Romániát, csak kicsit még túl korrupt

Oroszország csak maradjon nyugton, Uncle Sam mindenkit megvéd, Románia klassz hely, de kevesebb korrupcióval még klasszabb lenne – dióhéjban ez a lényege Joe Biden amerikai alelnök bukaresti beszédeinek.
Hirdetés

Megfenyegette Oroszországot, védelmet ígért a NATO-tagállamoknak, hátba veregette Traian Băsescut és a korrupcióellenes küzdelem, valamint a jogállam megszilárdításának fontosságára hívta fel a román vezetők figyelmét –sok minden belefért Joe Biden amerikai alelnök kedden kezdődött kétnapos romániai látogatásának szerdai programjába.

Biden a délelőtt folyamán előbb Traian Băsescu államfővel tárgyalt, majd Victor Ponta miniszterelnökkel is megbeszélést folytatott az ukrajnai válságról, a térség biztonságpolitikai helyzetéről, valamint az energiabiztonságról.

Az államfővel folytatott megbeszélés után a közös sajtónyilatkozat közben szinte szerelmi vallomást tett Băsescunak – még szerencse, hogy felesége, Jill ekkor épp a Román Paraszt Múzeumában tekintette meg, milyen teljesítményt produkált Románia ezen a téren az elmúlt évtizedekben.

Biden szerint a jelenlegi jó román-amerikai viszony jórészt Băsescunak köszönhető, aki mandátuma decemberi lejártát követően nagyon hiányozni fog majd neki.

Megköszönte Băsescu erőfeszítéseit, amelyet a jogállam megszilárdítása érdekében tett, és kijelentette: a korrupció a zsarnokság egy fajtája, ezért hazafias kötelesség küzdeni ellene. (Ezzel burkoltan elegáns oldalcsapást vitt be a kormánynak, amelyet az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége több ízben is bírált olyan intézkedései – az alkotmánybíróságra gyakorolt nyomás, illetve a képviselők elleni korrupciós vizsgálat megnehezítésére tett kísérletek – miatt, amelyeket a korrupt politikusok megóvására tett kísérletként értékelt).

Az ukrajnai válságról, az ottani orosz beavatkozásról szólva Biden kijelentette: az Egyesült Államok teljesíti a NATO-alapszerződés 5. cikkelyét, és megvédi a tagállamokat az őket érő agresszió esetén, Oroszországot pedig figyelmeztette: ha megpróbál beavatkozni a vasárnap esedékes ukrajnai elnökválasztásba, további szankciókat léptetnek érvénybe ellene.

Biden ezt követően a kormánypalotába ment tovább, ahol Victor Ponta kormányfővel tárgyalt. A megbeszélés után arról beszélt: a nemzetbiztonság és az energetikai biztonság elválaszthatatlan egymástól a világ ezen régiójában, és senki sem használhatja az energetikai monopóliumát fegyverként. Az alelnök szerint az európai gazdaság integrálásához összefüggő energetikai hálózatra van szükség, amelyben Románia kapcsolódási pontként kulcsszerepet játszhat. Közölte: Washington hajlandó segítséget nyújtani abban, hogy Románia közvetítésével kapcsolódjon össze a Fekete-tegner környéki energiapiac Közép- és  nyugat-Európával. Biden ismét csak megemlítette a jogállamiság és az átláthatóan működő igazságszolgáltatás fontosságát. Victor Ponta biztosította Bident, hogy a kormány támogatja a független igazságszolgáltatást, és mindenkit felelősségre vonnak, aki áthágja a törvényt.

Ponta korábban jelezte: föl kívánja vetni a kétoldalú találkozón a román állampolgárokkal szemben még mindig érvényben levő amerikai vízumkényszer feloldásának kérdését. Előfordulhat, hogy ezt meg is tette, de a közös nyilatkozat során már egy szó sem hangzott el róla. És azért ez is elég beszédes.

 

Hirdetés