Kicsatoljuk az IMF-es biztonsági övünket

Ha lejár jövőre a tavalyi hitelmegállapodás, újat már nem kötünk a Nemzetközi Valutaalappal. Vége a válságnak, állapította meg a büdzséminiszter.
Hirdetés

Bukarest nem köt 2015. után újabb hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – jelentette ki Liviu Voinea, költségvetésért felelős miniszter. A tárcavezetőt a közszolgálati rádió idézte kedden. 

Romániának nincs szüksége újabb többoldalú, nemzetközi hitelmegállapodásra, amelyből 2009. óta hármat is kötött az IMF-fel, az Európai Bizottsággal és a Világbankkal. Voinea szerint ezzel Románia azt a jelzést adja, hogy gazdasága megerősödött.
 
A miniszter felidézte, hogy Bukarest 2009-ben 20 milliárd euró értékű, kétéves futamidejű készenléti hitelmegállapodást kötött az IMF szervezésében, majd 2011-ben 5 milliárd euró értékű, elővigyázatossági hitelszerződésben állapodott meg. Románia ez utóbbi kölcsönt nem használta fel, mint ahogy a tavaly megkötött, és 2015-ig érvényes, szintén elővigyázatossági típusú hitelmegállapodásban szereplő 4 milliárd euróból sem használ fel pénzt.
 
„A válságnak vége, miért lenne szükség egy újabb hitelmegállapodásra? A mostani szerződés az IMF-fel és az Európai Bizottsággal minden bizonnyal az utolsó volt ” – szögezte le Liviu Voinea.
 
A román gazdaságot erőteljesen sújtotta a 2008-ban kirobbanó nemzetközi gazdasági válság, ezért folyamodott Bukarest 2009-ben hitelhez. 2010-ben széleskörű megszorítási intézkedéscsomag keretében ideiglenesen 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazotti béreket, az áruforgalmi adót 19 százalékról 24 százalékra emelték, amely jelenleg is ezen a szinten van.
 
A gazdaság tavaly 3,5 százalékkal nőtt, az idei első negyedévben 3,8 százalékos gyorsulást jegyeztek, ami éves szinten a legnagyobb növekedési ütem volt az Európai Unióban.

Hirdetés