Felvidéken tudnak valamit

Úgy néz ki, az MKP és a Most–Híd támogatottsága is eléri az 5 százalékot az EP-választásokon. Kettős kincs a szlovákiai magyaroknak.
Hirdetés
A Berényi József vezette Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Bugár Béla által alapított Most–Híd szlovák–magyar párt egyaránt számíthat arra, hogy a Szlovákiában május 24-én szombaton sorra kerülő európai parlamenti választásokon eléri, sőt meghaladja a parlamentbe kerüléshez szükséges 5 százalékos támogatottságot – legalábbis ez derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérésének kedden közzétett eredményeiből.
 
Ez a gyakorlatban azt is jelentheti, hogy a szombati európai parlamenti választásokon mindkét párt mandátumot tudna szerezni a brüsszeli döntéshozó testületben, ahová Szlovákia a rá eső részének megfelelően 13 képviselőt küldhet majd. Az Európai Parlamentben jelenleg csak az MKP-nak vannak képviselői Bauer Edit és Mészáros Alajos személyében. A Most–Híd ugyan nem rendelkezik mandátummal Brüsszelben, ugyanakkor a pozsonyi törvényhozásba a 2012-es parlamenti választásokon az MKP-val ellentétben sikerült bekerülnie.

Hirdetés