Június végén Nagyváradon fogunk bulizni

Komolykodó és laza programokkal egyaránt készülnek a nagyváradi Szent László Napok szervezői. Ami várható: népzene, "forró" jazz, rock and roll, blueskirály(ság), és Húszezer éjszakás kaland.
Hirdetés

A nagyváradi Szent László Napokat 2014. június 26–29. között második alkalommal szervezi meg a Szent László Egyesület és partnerszervezetei. A program idén négy naposra bővült, illetve több előrendezvénnyel egészült ki. Mint ahogy a mai sajtótájékoztatón elhangzott: a legfőbb cél továbbra is a várost alapító Szent László lovagkirály előtti tisztelgés, a hagyományápolás, és a város kulturális és turisztikai értékeinek népszerűsítése. Mindezek jegyében magyar és román nyelvű történelmi előadások, művészeti programok, a várban és a belvárosában tartott, idegenvezető által irányított városnézések egyaránt lesznek.
 
 
 
A szervezők további célkitűzéseik között szerepel az önkéntesség népszerűsítése, a nagyváradi vállalkozói réteg szociális felelősségérzetének növelése, a környezettudatosságra való nevelés, és a szociális misszió. A Szent László Napokat megelőzően figyelemfelkeltő akciók egész sorával készülnek a szervezők: lesz virágültetési akció, biciklitúra, temetőtakarítás, szemétszedés. A szociális misszió elsősorban a gyermekprogramok keretében érvényesül, amelyekre a Bihar megyei gyermekotthonok lakóit is meghívják, ugyanakkor közadakozást hirdetnek a javukra.
 

Az ünnepélyes megnyitón ott lesz Németh Zsolt külügyi államtitkár, és természetesen Tőkés László EP-képviselő sem hiányozhat. Énekelni fog a nyíregyházi Cantemus kórus, valamint fellép Sebestyén Márta népdalénekes. Este a Moszkva Klubban a Loyal Apples nevű együttes szórakoztatja a nagyérdeműt.

 

A kézműves vásárra – amely péntektől látogatható – Erdély minden régiójából érkeznek kézművesek. A főzőversenyt is úgy tematizálták, hogy a középpontban a magyar ízek legyenek. Ezen túlmenően lesz táncház, solymászat, jurtabemutató, hagyományos népi játékok bemutatója, bor- és pálinkakóstoló, és sok más meglepetés.

 
„A cél az, hogy felmutassuk és ismertebbé tegyük a hungarikumokat mint a magyarságra jellemző nemzeti értékeket mind a nagyváradi magyarok, mind a románok körében.” – fogalmaztak a szervezők.
 
 Az elszármazottak találkozójára hazahívják azokat a külföldön élő magyarokat, akik Nagyváradon születtek, nevelkedtek, vagy tanultak. Lesz néptánctalálkozó is, amelyen többek között „pávások” is fellépnek. 
 

 

Hirdetés

A lazább, nagyobb érdeklődésre számot tartó programok között természetesen a könnyűzenei koncerteket említhetjük meg. A Rhédey-kertben (mai nevén Bălcescu park) felállított nagyszínpadon pénteken fellépnek: A. G. Weinberger és Póka Egon, valamint Deák Bill Gyula, szombaton a Quimby, vasárnap pedig a L’art pour l’art Társulat, a Hot Jazz Band és a Budapest Bár.

 

 

Hirdetés