Miért 18 plusz?

Annyi szépet ígért a fesztivál, hogy még esőben is felmásztunk érte a Fellegvárra. Ahol a zene összefolyt az anyatermészettel.
Hirdetés

Második éve gondolkodom, miért így hívják a szezonnyitó kolozsvári minifesztivált. Felnőtt dolgok nem igazán történnek ilyenkor a Fellegváron, legfeljebb némi (s)óhajtozás: legyen már a Celsius fokok száma 18+.

Mert a második kiadását megért 18+ fesztivál eddig azt a hagyományát követi legszigorúbban, hogy az első napján elázik. Este hideg is van, de ez bizonyára a szervezők taktikai eszköze: muszáj táncolni, ha nem akarsz megfagyni.
 
Volt mire, legalábbis az a két koncert, amit kifogtam, jó és nagyon jó volt. Fölfedeztem magamnak a kolozsvári Urmát (la urma urmei), ami ugyan már tíz éve alternatív rockbandaként nyomul, de tegnap este egészen funkys számokat játszott.
 
Algorythmik
 
A másik koncerten két bolond DJ ugráltatott kábé 50 embert. AlgoRythmiK néven, cilinderben, zakóban és zsabós ingben lépnek fel, és a swinget akár dubsteppel is keverve tekerik fel a bulifokozatot.
 
Algorythmik
 
Ilyenek, amikor ráunnak a cilinderre.
 
Algorythmik
 
 
Tükröm, tükröm
 
De nem a koncertek rángattak fel a Fellegvárba, hanem a sok kreatív és interaktív tevékenység, tárgy, performansz, amit a szervezők beígértek a fesztivál honlapján. Na ezeket mind elmosta az eső. 
 
A leginteraktívabb tevékenység, amit színházként néztem (mert performanszként nem értettem), az a sörsátor alatti baráti beszélgetés volt a túlsó asztalnál, ahol egy, majd két ilyen kis asztali tükör is előkerült. Lehet, hogy Tükröm, tükröm, mondd meg nékemet játszottak.
 
18+ fesztivál
 
Ők a fesztivál díszvendégei. 
 
18+ fesztivál
 
Onnan jöttem rá, hogy előttük futott végig a vörös szőnyeg.
 
18+ fesztivál
 
Itt zajlott volna a vízalatti rajzolás. Remélem, az esőt nem a szervezők rendelték azért, hogy megteljen a tartály. Ma kiderül. Mert kiderült.
 
18+ fesztivál
 
Ilyen az igazi vaslady. Hoz magával ugyan esernyőt, de eldobja. 
 
18+ fesztivál
 
És követőre talált.
 
18+ fesztivál
 
A művészet tisztára funkcionálissá vált. Aki nem a csepergésben akart ritmikusan dagonyázni, beállt a mű eresze alá. És otthagyta a nyomát a fűben.
 
18+ fesztivál
 
Még hogy a cicák utálják a vizet! A cicalány egyenesen a hangszórók elé állt, hogy a basszus egész lényét átremegtesse. A farkát is.
 
18+ fesztivál
 
Miközben a kötelező fesztiválkaját, a lángost bevágtam, a tűzzsonglőr lány eloltotta a tüzet, és az AlgoRythmik feltette az utolsó lemezt a korongra. Hazaindultunk, és nem bántuk meg, hogy Kolozsvár legkisebb fesztiválját választottuk a legnagyobb koncert helyett, pedig az még ingyen is volt. 
 
De ma számon kérjük a kreatív ígéreteket.

Hirdetés