Mindenki írjon naplót

Mert ez a királyi módja annak, hogy az ember megismerje önmagát - mondta Kukorelly Endre Nagyváradon. Festum Varadinum Irodalum.
Hirdetés

Az a jó írás, amiben az ember hirtelen magára ismer, azért Kukorelly egyetlen tanácsod adhat: „befelé menni” – számol be a maszol.ro a Festum Varadinum csütörtöki irodalmi estjéről. A magyarországi íróval az Ady Endre Emlékmúzeumban Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője és Imre Zoltán, az emlékmúzeum igazgatója beszélgetett.

A kreatív írást is oktató Kukorelly mindenkit írásra, legalábbis naplóírásra biztatott, mert „az írás a királyi módja annak, hogy az ember magával meg tudjon ismerkedni”. Naplót lehet írni a külvilágnak, mint Thomas Mann, de Csáth Géza valószínűleg nem gondolta, hogy kései naplói valaha nyilvánosságra kerülnek, különben nem írta volna le például azt, hogyan adagolta magának a morfiumot – bukkantak elő az irodalmi pletykák.
 
Az önmegismerés mellett a hitelesség is rengeteget számít, bár az autentikusságunkon sokat ront a szocializáció, ezért az író szerint a társadalom két rétege autentikus, a gyermekek 2-3 éves korig és az elmebetegek.
 
A bő két órás esten szó esett írásról, könyvekről, művészetről, fociról és politikáról is, mert az író az elmúlt ciklusban Magyarországon a Lehet Más a Politika színeiben parlamenti képviselő is volt. Mindezekről bővebben az alábbi linken.

Hirdetés