Farkaslaki építész a Velencei Biennálén

Mint kurátor rendezi a magyar pavilon programját, ahol építészek kalákáznak majd a látogatókkal.
Hirdetés

 Farkaslaki építész a magyar pavilon kurátora a Velencei 14. Nemzetközi Építészeti Biennálén – írja az uh.ro udvarhelyi hírportál. A magyar pavilon kiállítása az építés (building) köré szerveződik, kurátora a farkaslaki születésű Jakab Csaba táj- és belsőépítész, illetve Márton László Attila.

„Kurátori programunk lényege a Kárpát-medencei modell. […] Ezt a programot az építés, azaz building néven fogjuk megvalósítani, és az általunk Kárpát-medencei modellnek nevezett újonnan megfogalmazott oktatási módszert próbáljuk megmutatni a világnak” – nyilatkozta Jakab. 
 
Véleményük szerint az építészet, az építés szakrális tevékenység: nem ipar, nem építőipar, hanem szent szolgálat, és a kaláka is ilyen.
 
A magyar pavilon egyik részében Kun Kovács László munkáit állítják ki, a másikban pedig építészhallgatók a látogatókkal építenek kalákában valamit, fürdőt raknak rendbe, haranglábat újítanak fel.
 
A többnapos kalákát, performanszot facsipeszek váltják majd, ezért arra kérnek mindenkit, hogy fogjon egy facsipeszt, írja rá azt, hogy „building” és saját üzenetét. A szervezők ezt eljuttatják Velencébe, ahol bárki építhet, sőt magával is viheti a mások üzenetével ellátott csipeszeket.
 
Az idei rendezvényen 60-70 ország mutatkozik be  június 5. és november 23. között, és körülbelül félmillió látogatóra számítanak. 
 
Hogy hogyan működik ez a csipeszes üzengetés, az alábbi linken részletesebben is kiderül.

Hirdetés