Medvékkel táborozhatsz Zernyesten

Az indiántábor fílingjét akarják összekapcsolni a medvék megmentésével. Gyerekek - kerítés - medvék.
Hirdetés

Gyermekeknek szánt indiántábor létesítését tervezik Európa legnagyobb medverezervátumának a működtetői az erdélyi Zernyesten.

Cristina Lapis, a Többmillió Barát (Milioane de Prieteni) egyesület elnöke elmondta, annak szeretnék megteremteni a lehetőségét, hogy a nyári táborba jelentkező gyermekek egy sátortető alatt a szabadban töltsenek egy éjszakát a Libearty medverezervátum állataival.
 
Az egyesület 2005-ben az Állatvédelmi Világszervezettel (WSPA) közösen hozta létre a Zernyest melletti 70 hektáros rezervátumot, amelyben ma 78 medve él. Az állatok mindegyikét korábban embertelen körülmények között tartották fogságban. 
 
Akad közöttük cirkuszi mutatványos, és olyan medve is, amelyet pár négyzetméteres ketrecben vagy láncra verten tartottak látványosságként valamely romániai vendéglátó egység udvarán. A medvék némelyike Románia uniós csatlakozása után az EU szabványait nem teljesítő állatkertekből került a rezervátumba.
 
Románia 1993-ban ratifikálta a medvék védelméről szóló berni egyezményt, de csak 2005-től bünteti a vadon élő medvék befogását – olvasható a létesítmény honlapján. 
 
Cristina Lapist egy Maya nevű medve története érintette meg annyira, hogy az állatmentők élére állt. Mayát a Törcsvár-kastély közelében egy panzió udvarán nevelték szűk ketrecben. Az állat legyengülten várta az elmúlást, amikor a hölgy rátalált. Négy évig táplálta és gondozta Mayát, de nem sikerült megmentenie. Az állat önmagát megcsonkítva tiltakozott a helyzete ellen. 
 
A zernyesti Libearty rezervátumot három évvel a létesítése után tették látogathatóvá. Jelenleg telefonos bejelentkezés után fogadnak csoportokat, amelyek idegenvezetővel nézhetik meg a Libearty lakóit. A látogatókat kerítés védi a vadállatoktól. 
 
Romániában vadon is élnek barnamedvék. Az Állatvédelmi Világszervezet becslése szerint az Európai Unióban vadon élő barnamedvék mintegy fele él a Kárpátokban.

Hirdetés