Ponta felült a provokációnak

És összerántja a Legfelső Védelmi Tanácsot Dmitrij Posztológép Rogozin miatt. Feszkó, amivel jól lehet feszíteni kampányban.
Hirdetés

Victor Ponta román kormányfő a Legfelső Védelmi Tanács összehívását kezdeményezte kedden az ukrajnai válság fejleményeire és egyes orosz tisztségviselők Romániával szembeni „provokációira” hivatkozva.

Veszély van

A román média tudatos provokációként értékelte, hogy az Európai Unióból kitiltott Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a román légtéren keresztül akart szombaton Moldova oroszbarát szakadár területéről Moszkvába utazni, amikor pedig gépe belépését Románia megtagadta, azzal fenyegetőzött, hogy legközelebb egy hadászati bombázóval érkezik.
 
„Romániának hivatalos és egységes álláspontot kell képviselnie, amely csak egy alapos elemzés és döntés eredményeként alakítható ki” – indokolta a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) összehívását a kormányfő.

Nincs veszély

Az összehíváson hetek óta folyik a cicaharc Traian Băsescu államfő és a szociáldemokrata miniszterelnök között. Băsescu szerint egy ilyen lépés rossz üzenet lenne, amikor Románia nincs veszélyben, és más NATO-tagállamok sem tettek ilyen lépést. 
 
A CSAT azonban nemcsak az államfő kezdeményezésére, hanem tagjainak legalább egy harmadának kérésére is összehívható: erre hivatkozva jelentette be Ponta, hogy a nemzetbiztonsági testületben résztvevő miniszterek kezdeményezték a védelmi tanács összehívását.

Olcsó trükkel jutott be a légtérbe

Titus Corlatean román külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott: Rogozin repülőgépe Moszkvából Moldova felé tartva törvénytelenül haladt át a román légtéren. Elmondása szerint a pilóta – a rádiókapcsolat állítólagos kihagyásaira hivatkozva – nem válaszolt egyértelműen a román légi irányítás kérdésére, hogy van-e a fedélzeten az uniós szankciók által érintett személy. 
 
Ezzel magyarázható, hogy Románia csak a visszatéréskor zárta le légterét Rogozin gépe előtt.
 
Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő válaszlépések kidolgozására adott utasítást, amiért a múlt pénteken a moldovai hatóságok egy időre visszatartották a Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettest és kíséretét szállító repülőgépet. Rogozin Romániával szemben is kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba a történtek után – jelentette kedden a román média az ITAR-TASZSZ hírügynökségre hivatkozva.

Hirdetés