Kulturális laptól félti Románia egységét

Aki leginkább siet az EP-be a PNL-ből. Norica Nicolai idült vészjós propagandát rikolt, és nem bírja, ha egy folyóirat csak magyarul jelenik meg.
Hirdetés

A Krónika keddi számában írta meg, hogy számos bukaresti sajtóorgánum felfigyelt arra, hogy a többségében magyarok lakta Székelyföld nevével azonos kiadvány, a Csíkszeredában megjelenő Székelyföld kulturális havilap is támogatást kapott a Kelemen Hunor által vezetett kulturális minisztériumtól.

Egyes román pozícióféltők annyira tartanak Székelyföld autonómiájától, hogy még a régió megnevezését is kifogásolják, az „úgynevezett Székelyföld” kifejezést használják, ha valamiért nem elég csak Kovászna és Hargita megyét említeni.

Nemzeti liberális hiszti

A támogatás híre a politikusok közül kivételesen nem Bogdan Diaconunál, hanem Norica Nicolainál verte ki a biztosítékot. Ő vezeti a Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti jelöltlistáját. Nicolai azt is „súlyos cselekedetnek” minősítette, hogy a kormány olyan folyóiratot támogat, amely kizárólag magyar nyelven jelenik meg.
 
„Minden tiszteletem a magyar nemzetiségű román állampolgároké, viszont politikai propagandának tartok minden kísérletet, amely az ország határaitól próbál különválasztani régiókat. A hasonló üzenetet népszerűsítő szervezet vagy kiadvány egyértelműen túllép a törvényes kereteken, mivel a román állam széthullását szorgalmazza” – idézte Norica Nicolai európai parlamenti képviselő közleményét a Krónika.

Román írókat fordítanak

Lövétei Lázár László, a 17 éve alapított és a Hargita Megyei Tanács által fenntartott Székelyföld folyóirat főszerkesztője válaszként megemlítette, a közel ezer előfizetővel rendelkező folyóirat a kortárs román kultúra megismertetését is feladatának tekinti. Tematikus román számokat is adott ki, amelyekben többek között Mircea Eliade, Mircea Cărtărescu, Matei Visniec, Cristian Preda műveit közölte.
 
Kelemen Hunor művelődési miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kormány tartalékalapjából 1,1 millió lejjel egészítették ki az általa vezetett tárca költségvetését, és az összeget az országos jelentőségű kulturális lapok támogatására fordítják. 

Ez még csak az első rész

A Hivatalos Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a 24 támogatott kiadvány között 19 román és öt magyar nyelvű folyóirat szerepel, köztük a Székelyföld 30 ezer lejes támogatással.
 
A mostani finanszírozás csak az év első felére érvényes, a második fél évben hasonló nagyságrendű támogatást fognak biztosítani az országos kulturális folyóiratoknak.

Javaslatunk:

még több pénzt a Székelyföldnek, hogy jusson román kiadásra is.
 
 
Fotó: noricanicolai.ro

Hirdetés