Bűnösnek találták, és elítélték Biszku Bélát

Öt év és hat hónapos szabadságvesztésre ítélte ma a volt kommunista vezetőt az 56-os forradalom utáni megtorlások miatt a budapesti Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa. Tíz évre eltiltották a közügyektől, és 382 ezer forint bűnügyi költséget is kell fizetnie.
Hirdetés

A bíróság az ítélet indoklásaképpen elmondta: az eset után több, mint fél évszázad telt el, a vádlott pedig idős ember, ezért kapta a minimumtételhez közeli büntetést, amit nem is fegyházban, hanem börtönben kell letöltenie. A cél nem a szankcionálás volt, hanem az, hogy bemutassák, az ilyen típusú bűncselekmény nem évülhet el, fogalmaztak. Az ítélet nyomán az ügyész súlyosbításért, a védő pedig felmentésért fellebbez. Biszku Béla nem élt az utolsó szó jogával.

Biszku ellen októberben emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség: „Biszku vádlott és társai karhatalmat hoztak létre, aminek célja, hogy a forradalom és szabadságharc leverése után részben rendfenntartó, részben a megtorlásban közreműködő és a polgári lakosság ellen fellépő fegyveres csoport legyen.” Ez a karhatalom a forradalmi munkás-paraszt kormány hatalmának jogellenes eszközökkel történő erőszakos megtartását és megerősítését szolgálta, és eszköze lett a gyors és kegyetlen leszámolásnak. Az ügyészség dolgát nehezítette, hogy már nincs életben egyetlen olyan közvetlen tanú sem, aki a forradalom idején ott lehetett a párt vezetésében vagy a karhatalmi alakulatok polgári lakosságra leadott sortüzeinél. Így történészek véleményére, iratokra és az áldozatok leszármazottainak vallomásaira alapozták a vádiratot.

Biszku Béla amúgy jelenleg egy 66 m²-es földszinti lakásban él, azt mondja, az utcán nem nagyon ismerik fel, nem köpik le, nem támadják meg, csak idős emberek mennek oda hozzá jó egészséget kívánni. Mint mondta, szereti, ha Béla bácsinak szólítják, és nem érti, hogy miért vádolják.

Fotó: MTI

 

Hirdetés