Băsescu és a kisebbségi jogok

Az ukrán államhoz való lojalitást kér az ott élő románoktól Traian Băsescu, a kisebbségi jogok biztosításával kapcsolatosan ugyanakkor fenntartásai vannak. Mármint Ukrajnát illetően, mert nálunk szerinte minden a legnagyobb rendben.
Hirdetés

Az Adevărul portálnak adott, az interneten közvetített interjújában az államelnök kifejtette: Románia azt kéri az Ukrajnában élő románoktól, hogy legyenek lojálisak az ukrán államhoz, ha pedig népszavazáson kérnék Romániához való csatlakozásukat, azt Bukarest nem ismerné el. Băsescu ezzel arra utalt, hogy Bukarest a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok vasárnapi népszavazásait sem ismeri el. „Egy ilyen referendum ellentétes lenne az ukrán alkotmánnyal. Ugyanígy nem ismernénk el ilyesmit Románia területén sem, ha valakiben felmerülne egy hasonló referendum megszervezése” – szögezte le az államfő, aki szerint Oroszország „területrablási” szándékkal hivatkozik a kisebbségek védelmére, hogy politikai ellenőrzése alá helyezze a volt Szovjetunió térségét. Băsescu úgy véli, hogy ennek ellenszere a kisebbségi jogok biztosítása, és Ukrajna, illetve a volt Jugoszlávia hibát kötetett el, amikor „nem adták meg idejében” ezeket.

Bezzeg Románia… Az államfő szavai alapján ugyanis itt egyenesen Kánaán van, már ami a kisebbségek jogainak biztosítását illeti. Románia ugyanis „lehetővé teszi a területén élő kisebbségeknek, hogy megőrizzék kultúrájukat, identitásukat, elismeri jogukat az anyanyelvű oktatáshoz, finanszírozza sajtójukat, televízió-műsoraikat, és biztosítja politikai képviseletüket a bukaresti parlamentben”, sorolta a megannyi jót a román államfő.

Hirdetés