Amerikában keresnek vevőt a törcsvári kastélyra a The Telegraph szerint

Csupán 80 millió dollár, és máris az Öné lehet Románia legnagyobb turisztikai célpontja, a Drakula várként elhíresült törcsvári kastély.
Hirdetés

Azt beszélik a távoli Nagy-Britanniában, hogy a Brassó melletti törcsvári kastély tulajdonosai Habsburg Domonkos, Holzhausen Mária Magdolna és Sandhofer Erzsébet eladnák a jelenleg múzeumként működő impozáns erődítményt. A The Telegraph brit napilap írása egy New York-i élvonalas, az európai üzleti-jogban szakosodott ügyvédi irodára hivatkozik, amelyet a tulajdonosok megbíztak a kastély értékesítésével. Mark Meyer a licitáció lebonyolításáért felelő szakember a brit lapnak elmondta: a kastély áruba bocsátása nem szokványos – hiszen bárki felvásárolhatja, aki rendelkezik 80 millió dollárral – ennek ellenére „megfelelő helyekről” várnak ajánlatokat. A királyi leszármazottak kikötése csak annyi, hogy a kastély továbbra is maradjon nyitva a turisták előtt, mivel az ország legfontosabb turisztikai látványosságáról van szó. A lap úgy tudja, hogy első körben megkeresték a román kormányt, de az nem élt az elővásárlás jogával.

A Habsburg család ügyvédje, Corin Trandafir a Mediafax megkeresésére határozottan cáfolta azt, hogy a kastély eladó lenne, és azt állította, hogy a The Telegraph újságírója egy régebbi hírre alapozva írta meg cikkét. A Vocea Transilvaniei megszólaltatta az ügyben a kastély igazgatóját, aki nem tagadta, de nem is erősítette meg a brit lap által leírtakat. Nem úgy Törcsvár polgármestere, Gheorghe Hermeneanu aki szintén úgy tudja, hogy a kastély eladó. Sőt, azt nyilatkozta, hogy a tulajdonosok június folyamán egy utolsó látogatást tesznek a kastélyban, még mielőtt az új tulajdonos birtokba nem venné.   
 
A tölcsvári kastélyt először 1377-ben említették, mint olyan erődítményt, amelynek meghatározó szerepe volt Erdély védelmi rendszerében. Érdekesség, hogy a feljegyzések szerint 1498-ban II. Ulászló zálogba adta a várat Brassónak, majd 1528. január 25-én II. Lajos király meghosszabbította a zálogot, azzal a kikötéssel, hogy a vár várnagya mindenkor magyar legyen. Az erődítmény 1651-ben Brassó város tulajdonába került, és 1920. december 1-ig ez nem is változott. Ekkor viszont a város Mária királynőnek adományozta a kastélyt. A királynő átépítette és romantikus kiegészítésekkel restauráltatta, majd leányának, Ilona hercegnőnek hagyta örökségül. A kastély állaga az 1948-as államosítása, illetve a királyi család száműzetése után folyamatosan romlott. Restaurálását a rendszerváltás után fejezték be. Restitúciójára 2009-ben került sor, vitatott körülmények között. 

Hirdetés