Már Moldovát is csábítják az oroszok

Moldova halassza el készülő EU-társulási megállapodásának aláírását az év végi parlamenti választásokig - ezt pedzegeti Dmitrij Rogozin, orosz miniszterelnök-helyettes.
Hirdetés
Rogozin a május 9-i, győzelem napi katonai parádé alkalmából látogatott a Dnyeszter menti Köztársaság fővárosába. Helyi újságírók előtt aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Moldovától 1990-ben elszakadt oroszbarát terület vezetőit nem engedik részt venni Moldova európai uniós társulási tárgyalásain.
 
Szerinte ez azzal fenyegethet, hogy Dnyeszter mentiek gazdasági blokád alá kerülnek majd. Oroszország mindent elkövet majd, hogy biztosítsa a Dnyeszter menti terület teljes életképességét és lakosságának normális életminőségét – biztatta a transznyisztriaiakat. 
 
„Oroszország boldogan látná Moldovát a tervezett orosz-fehérorosz-kazah vámunió tagjai, és saját integrációs egyesülésének keretei között. Oroszország sajátjainak tekinti a pravoszláv, ortodox vallású moldovaiakat”
– mondta Rogozin. A moldovai politikusokkal szerinte az a baj,  hogy „saját személyes érdekből döntöttek úgy, Brüsszelbe utaznak”.
 
Ukrajna nem engedélyezte csütörtökön, hogy a Dnyeszter menti Köztársaságba látogató Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes repülőgépe átrepüljön az ukrán légtéren. Útja ellen Chișinău is tiltakozott.
 
Az orosz politikus Twitteren panaszolta el, hogy kerülő úton – Bulgárián és Románián át kell megközelíteniük a moldovai fővárost. Rogozin így vicceskedett: 

„Még jó, hogy Ukrajna nem Oroszország, különben 20 órába is beletelne körberepülni”  

Azt mondta, nem érti, mitől vannak beijedve a moldovai politikusok – hiszen ő „nem a tamanyi hadosztály”.
 
 
Lenin vagy nem lenin? (Fotó: Kollányi Péter)
 
Brüsszel azt követően gyorsította fel tárgyalásait Moldova és Grúzia társulási és szabadkereskedelmi egyezményéről, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök novemberben az utolsó pillanatban visszatáncolt egy hasonló szerződés aláírásától, és helyette az Oroszországgal való gazdasági együttműködés szorosabbra fűzése mellett döntött, ezzel súlyos politikai válságba sodorva Ukrajnát.
 
Moldova és Grúzia az újabb tervek szerint legkésőbb júniusig alá akarja írni saját uniós társulási és szabadkereskedelmi egyezményét. 
 
 
Fotó: Dimitar Dilkoff/AFP

Hirdetés