Nem apadt ki a tabupatak Csíkszentdomokoson

Sokak szerint tabu még mindig a szexualitás, a csíkszentdomokosaik egy része megszólja a Szerelempatak szereplőit, amiért „ilyesmiről”, s pláne „ilyen korban” beszélni mertek.
Hirdetés

 

Szájára vette Csíkszentdomokos lakosainak egy része az egyre szélesebb körökben és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Szerelempatak című dokumentumfilm főhőseit, akadnak olyanok, akik szerint „ilyesmiről” nem illik beszélni, pláne nem ilyen korban. Nem mindenkit botránkoztatott meg azonban a film, a két főszereplő, Jula és Veronka néni pedig egyáltalán nem bánta meg, hogy mert tabukat döntögetni, s nyíltan vállalta, hogy beszéljen a szexualitásról.

„Visszahallottunk ezt-azt, személyesen nem merte senki mondani. A legtöbben azt nehezményezik, hogy ilyen öregasszonyok miért beszéltek ki ilyen dolgokat. De álljon elé az a valaki itt Csíkszentdomokoson, aki ezeket a szavakat szinte napiasan nem használja. Van kivétel, de sok helyen a családon belül napiason elküldik egymást melegebb éghajlatokra gyermek előtt, s az nem csúnya. Szerintük csak az csúnya, hogy mi el mertük mondani, hogy hogy zajlott le az életünk. Azokot a falustársaimat nem értem meg, akik velünk egyidősek, s ilyen negatív véleményük van. Mert azok pontosan tudják, hogy milyen volt az életünk: így zajlott, mert semmi ilyesminek, intim dolgoknak örvendeni nem tudtunk, csak annak, hogy dolgoztunk egy jót, s utána kicsit elkacagtuk” – ecsetelte tapasztalatait a Székelyhon.ro-nak Jula néni.

„Nekünk ez volt az életünk. Elég nehéz életünk volt, de tudtunk vidámak is lenni, és annak örvendtünk, ha kicsit együtt voltunk és szórakoztunk minden nehéz munka végével. Akármilyen fáradtak voltunk, azért tudtunk höngörőzni es, játszodni es, poénokot mondani. Hála a Jóistennek, hogy ha komolyak kellett legyünk, komolyak voltunk, ha vidámak, vidámak voltunk, a helyünket megálltuk, szégyent nem hoztunk sem a családunkra, sem a falura” – vallja hasonlóképpen Veronka néni is.

További érdekes információk a szépkorú tabudöntögetőkről az alábbi linken.

Hirdetés