Berepültek a kanadai vadászgépek

Öt hónapig védik közösen a román MIG Lancerekkel a NATO kelet-közép-európai légterét. Szárnyal a transzatlanti barátság.
Hirdetés

Megérkezett szerda délután Romániába a hat darab CF-18 Hornet típusú kanadai vadászgép – írja a maszol.ro a Mediafax hírügynökségre hivatkozva. A repülők az Aranyosgyéres melletti 71-es számú katonai légi támaszponton szálltak le.

A kanadai katonák öt hónapig hadgyakorlatoznak a román hadsereggel. „Kanada a NATO-tagállamok és Ukrajna mellett áll Európa stabilitásának és biztonságának a tartóssá tételében, és újra kinyilvánítja: támogatja az euro-atlanti térség békéjének és biztonságának a megőrzését” – tette nyilvánvalóvá Kanada bukaresti nagykövete, miért is érkeztek Erdélybe a gépek.
 
A közös hadgyakorlaton légi harcot, légi védelmet és a földi célpontok támadását gyakorolják a kanadai CF-18 Hornetek és a román MIG 21 Lancerek, mondta Laurian Atanasof vezérőrnagy, a Román Légierők vezérkari főnöke.
 
A kanadai védelmi minisztérium korábban bejelentette, hogy a repülőgépek és az ezeket kísérő földi kiszolgáló személyzet kiküldése az ukrajnai válságra reagáló lépések keretében történt. 

Hirdetés