A környezetvédelemben egyetértenek

Együttműködik a környezetvédelemben V4+3. De mit is jelent ez pontosan? Megfejtjük!
Hirdetés
Lehetne egy matematikai egyenlet egyik fele a V4+3 környezetvédelmi együttműködés, azonban nem a kedvenc tantárgyunkról van szó. Hanem környezetvédelemről, génmanipulált élelmiszerekről, és az Európai Unió levegőtisztaság-védelmi csomagjáról. A V4 a visegrádi négyek csoportját jelenti, melynek tagja Magyarország, Szlovákia, Csehország, és Lengyelország. A +3 pedig a velük együttműködő a négy közép-európai államot, Bulgáriát Horvátországot és Romániát jelöli.
 
Most, hogy megfejtettük az egyenletet, lássuk a tényeket. A V4+3 egy Visegrádon tartott kétnapos tanácskozást követően aláírt egy dokumentumot, amelynek célja, hogy az országok együtt lépjenek fel környezetvédelmi kérdésekben, különösen EU levegőtisztaság-védelmi csomagjával kapcsolatban. Az egyezmény aláírói „nem akarnak termelési képességet veszítenénk, versenyképességi szempontból hátrányos helyzetbe kerülni” – fogalmazott Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter.
 
Mint kiderült: azért aggódnak, mert ha szigorodnak az erre vonatkozó EU-s szabályok, akkor más országokba költöznének bizonyos „ipari, illetve mezőgazdasági kapacitások”. Ugyanakkor ha korlátozzák a metánkibocsátást, akkor a tervezettnél kevesebb állatot lehetne tartani, s az állattartás – különösen az újonnan csatlakozott országok esetében – hátrányos helyzetbe kerülhet.
 

A genetikailag módosított élőlényekkel kapcsolatban a tanácskozók egyetértettek abban, hogy a tagállamok hatáskörében kell tartani a döntéseket.

A tanácskozáson részt vett Korodi Attila, Románia környezeti és klímaváltozási minisztere. 

Hirdetés