Összeült a karcsúbbá vált Országgyűlés

Megalakult az április hatodikai választások nyomán létrejött új magyar Országgyűlés. Minden olajozottan ment, bár többen sérelmezték, hogy egy exszkinhed lesz az egyik alelnök.
Hirdetés

A képviselők eskütételével megalakult kedden az új magyar Országgyűlés, amely az eddigi 386 helyett 199 fővel kezdi meg a működését. Az alakuló ülés olajozottan zajlott, simán megválasztották házelnöknek az eddig is országgyűlési elnökként tevékenykedő fideszes Kövér Lászlót.

Az alelnökök kapcsán ugyanakkor már volt némi vita, a jobbikos Sneider Tamás kapcsán ugyanis a többi ellenzéki párt megjegyezte: nem szeretnének az Országgyűlés alelnöki tisztségében olyan személyt látni, akit korábban szkinhedként tartottak számon, és erőszakos cselekmény miatt jogerősen elítélték. Ezt tükrözte is a szavazás eredménye, ugyanis a voksolást követően

a fideszes Jakab Istvánt 192 igen, 2 nem szavazattal, a szintén fideszes Lezsák Sándort (192 igen, 2 nem), a KDNP-s Latorcai Jánost (193 igen, 2 nem), az MSZP-s Hiller Istvánt (191 igen, 2 nem) viszonylag simán megszavazták, Sneiderre viszont csak 150 igen voksot adtak le 35 nem és  5 tartózkodás mellett.    
Az Országgyűlés törvényalkotási alelnökévé a fideszes Gulyás Gergelyt választották 192 igen és 2 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett.

Ő a Sneider-ügy kapcsán még a nap folyamán korábban megjegyezte: ha nem lett volna konszenzus a tisztségviselőkről, a megválasztott házelnök jelölt volna az alelnöki tisztségekre, Kövér László viszont egyértelművé tette, hogy addig nem fog ellenzéki aspiránst jelölni, amíg az ellenzék nem jut kompromisszumra. A kormánypárt kompromisszum esetén bármely jelöltet támogatta – tette hozzá, jelezve: így Sneider Tamásról azért tud kedden szavazni az Országgyűlés, mert megszületett a konszenzus, ő az MSZP és az LMP jelöltje is, a közös indítványt, amelyben valamennyi jelölt, így Sneider Tamás is szerepel, valamennyi frakció aláírta.

Az Együtt-PM viszont elfogadhatatlannak minősítette, hogy Sneider Tamás, „az egykori egri szkinhedvezér, akit neonáci elvbarátai Royként ismertek, és aki cigányverőként híresült el” korábban Heves megyében, „az MSZP, az LMP és a Fidesz-KDNP alkujának eredményeként”, az Országgyűlés alelnöke lehet. Megdöbbentőnek tartják, hogy a szocialista képviselők „engedtek Kövér László zsarolásának” azért, hogy ők is delegálhassanak egy parlamenti alelnököt. Schiffer András LMP-elnök is azt mondta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a szándékos erőszakos cselekményért korábban elítélt jobbikos Sneider Tamás az Országgyűlés alelnöke legyen Vona Gábor Jobbik-elnök viszont a parlamentáris demokrácia győzelmének tartja, hogy Sneidert megválasztották az Országgyűlés alelnökévé.

Kövér László házelnök egyébként az alakuló ülésen elmondta: a mostani Országgyűlés az első, amely a teljes nemzetet képviseli. A házelnök beszédében hangsúlyozva, hogy a képviselőknek az egész nemzet érdekében kell politizálniuk, azt mondta: csak akkor tudnak ezen feladatuknak eleget tenni, ha legalább az alapvető sorskérdésekben megtalálják a közös nevezőt.
Kövér László úgy fogalmazott: „már több tapasztalatom van, mint amennyi illúzióm maradt”. Hozzátette: óvatos reményre lát alapot a tekintetben, hogy ebben a négy évben maguk mögött hagyhatják a vitákat eddig folyamatosan kísérő terméketlen küzdelmeket.

 

Hirdetés