Meghódítják a sztratoszférát a székelyek

Május közepén első alkalommal bocsátanak föl Székelyföldről olyan magasságba emelkedő tudományos műszeregyüttest, amellyel megleshetőek a világűr titkai. Ezek után a székely autonómia sem lehetetlen.
Hirdetés

A ballon felbocsátására – az időjárás függvényében – előreláthatólag május 12–15. között kerülhet sor. A szondát 10 és 12 óra között, Marosvásárhely mellől, egy később pontosítandó helyszínről indítják. 

Ebben mindenféle csillagászati és meteorológiai műszerek, valamint fényképezőgép is helyet kap. A szonda helyzetét és sebességét egy GPS-berendezés méri majd, az adatokat pedig egy rádióadó továbbítja a földi vevőállomásnak– írja a Kolozsvári Rádió MesszeLátó blogja.
 
A szonda körülbelül egy órányi emelkedés után lép be a sztratoszférába, majd további fél órányi emelkedés után éri el a legnagyobb magasságot, ami 35-40 kilométernyire tehető. Ilyen magasságból került sor 2012 októberében Felix Baumgartner történelmi ugrására is. Itt a léggömb megsemmisül, a műszeregyüttes pedig ejtőernyővel ereszkedik vissza. A földet érés helyzetét az előzetes meteorológiai adatokból meg lehet becsülni, de ez akár 200 kilométerrel is eltérhet a felbocsátás helyétől, ezért a rádióbemérő egységgel ellátott kereső csapat már a felbocsátást követően elindul a szonda begyűjtésére.  

Hirdetés