Részben szabad a sajtónk

Mert csak ott szabad, ahol a politikai hírekről erőteljesen számolnak be, az újságírók biztonsága garantált, az állam csak minimálisan szól bele a média ügyeibe. A Freedom House mérte meg a sajtószabadságot.
Hirdetés

Románia a 84., Magyarország a 71.  a médiaszabadság világranglistáján a Freedom House (FH) csütörtökön ismertetett jelentése szerint.

A Freedom of the Press 2014 címmel kiadott jelentés szerint a globális sajtószabadság egy évtizede nem látott szintre esett vissza. A hanyatlást részben a több közel-keleti államban, köztük Egyiptomban, Líbiában és Jordániában végbement jelentős regresszió, a Törökországban, Ukrajnában és néhány kelet-afrikai országban történt észrevehető kudarcok, valamint az Egyesült Államok viszonylag nyitott médiakörnyezetében végbement romlás okozták.

A FH minősítési módszere 

az egyes országok esetében 23 metodológiai kérdésre és 109 mutatóra terjed ki, a jogi, a politikai és a gazdasági környezettel kapcsolatosan. Minél rosszabb valahol a sajtószabadság helyzete, annál magasabb a kapott pontszám. Az országokat 0-tól 30 pontig a „szabad”, 31-től 60-ig a „részben szabad”, 61-től 100-ig pedig a „nem szabad” kategóriába sorolják.
 
A szabad kategóriába a FH azokat az entitásokat sorolta, ahol megítélése szerint a politikai hírekről „erőteljesen” számolnak be, az újságírók biztonsága garantált, a média ügyeibe való állami beavatkozás minimális, és ahol a sajtóra nem nehezedik súlyos jogi vagy gazdasági nyomás.
 
A legszabadabb sajtójú országnak 2013-ban a FH Svédországot, Norvégiát és Hollandiát nevezte meg, egyaránt 10-10 ponttal. Magyarország a 71. helyen áll 35 ponttal, ugyanennyit kapott Kelet-Timor. A 197 országból és területből álló mezőny sereghajtója Fehéroroszország (93 pont), Eritrea (94), Üzbegisztán (95), Türkmenisztán (95) és Észak-Korea (97) volt.

A közép- és kelet európai térségből 

a FH Észtországot (San Marinóval és Írországgal megosztva, 16 ponttal a 15. helyen áll), Csehországot (St. Kitts és Nevis, valamint a Bahamák társaságában, 20 ponttal a 27. helyen áll), Szlovákiát (Nagy Britanniával és Máltával együtt, 23 ponttal a 36. helyen áll), Szlovéniát és Litvániát (Grenadával együtt, 24 ponttal a 39. helyen áll), Lengyelországot és Lettországot (Tuvaluval, Tajvannal és a Zöld-foki szigetekkel együtt, 27 ponttal a 48. helyen áll) minősítette szabadnak.
 
A részben szabad kategóriába sorolt Bulgária (Montenegróval, Indiával, Salvadorral, valamint Antigua és Barbudával együtt) 39 pontot és 78. helyezést, Horvátország 40 pontot és 83. helyezést, Románia pedig (Dominikával és Botswanához hasonlóan) 41 pontot és 84. helyezést kapott
 
A FH az Európai Unió többi tagállama közül szintén a részben szabad sajtójú országok közé sorolta be Olaszországot (amelynek Nauruval, Namíbiával és Chilével együtt 31 pontja van és a 64. helyen áll) és Görögországot is (amely 46 pontot kapott, a 92. helyen áll).
 
A legnagyobb, nettó 17 pontos hanyatlást ebben az ötéves időszakban az FH Görögországnál, a legnagyobb nettó javulást pedig Líbiánál és Tunéziánál állapította meg, egyaránt 32-32 pontosat.

Hirdetés