A mi szavazatainkon múlhat, hogy ki lesz az államelnök?

Amennyiben az általános részvétel alacsonyabb lesz 60 százaléknál, akkor az erdélyi magyarok dönthetnek arról, hogy ki nyer az államelnöki választáson Romániában – írja a Deutsche Welle.
Hirdetés
A deutschewelle.de azzal magyarázza, hogy a magyarság körében általában magasabb a szavazókedv, míg a románok körében folyamatosan csökken. Emellett a magyarságnak homogén az opciója, és ilyen körülmények között döntő lehet az ő szavazatuk. Az is bekavarhat, ha nem meggyőző jelöltjei lesznek a magyarságnak, mert akkor nem fognak elmenni szavazni.  
 
Az elemzők szerint a magyarságot nem lehet jobb- vagy baloldali politikai eszmékkel az urnákhoz vonzani, csakis nemzeti érvekkel mozgósíthatóak a magyarok. Főleg a jobboldal kockáztat sokat a magyarság nélkül, mert így a PSD-nek több esélye van győzni – vélekednek.
 
Ennek ugyan tudatában van a jobboldal egyesítésére törekvő Népi Mozgalom Pártja, de az utóbbi időben jobboldali politikusok többször is azt állították, Romániában a legmagasabb uniós standardok alapján biztosítják a kisebbségi jogokat. Ezt a Deutsche Welle elemzője úgy értelmezi, a jobboldal nem fogékony a magyarság számára érzékeny kérdésekre, ezzel pedig elveszítheti a magyar szavazókat. Az RMDSZ egyébként azt közölte, csak az EP-választások után dönti el, lesz-e saját államelnök-jelöltje. 

Hirdetés