Tamás Aladárné Körösfő díszpolgára lesz

Körösfő díszpolgára lesz a szlovák állampolgárságától megfosztott 102 éves felvidéki tanítónő, Tamás Aladárné Ilona.
Hirdetés
Antal János, az RMDSZ színeiben megválasztott polgármester elmondta, az önkormányzat ellenszavazat nélkül fogadta el múlt csütörtökön az erre vonatkozó határozatot. A testület két román képviselője is támogatta a kezdeményezést, mely Körösfő egyik Magyarországon élő díszpolgárától érkezett.
 
Antal János elmondta, Körösfő testvértelepülési kapcsolatot ápol a felvidéki Heténnyel, és e kapcsolatokon keresztül is megismerhették azoknak a felvidéki magyaroknak a kálváriáját, akiket azért fosztottak meg a szlovák állampolgárságuktól, mert felvették a magyart. „Mi erdélyiek talán a magyarországiaknál is jobban átérezzük a felvidékiek gondjait. Mi tudjuk, hogy mit jelent az anyaországon kívül rekedve élni” – magyarázta a polgármester.
 
Antal János elmondta, Körösfő önkormányzata eddig többnyire olyanoknak adományozott díszpolgári címet, akik a település fejlődéséért tettek valamit. „Ilonka néni a magyar ügy érdekében tett, ezért méltó az elismerésre” – jelentette ki a polgármester. Hozzátette, Körösfőre várják vasárnapra az ünnepelt 102 éves asszonyt. Az ünnepség reggel a községháza dísztermében kezdődik, majd az istentisztelet keretében folytatódik a helyi református templomban.

Hirdetés