Még mindig „állam bácsi” a legnagyobb munkáltató

Négy erdélyi megye is található abban a tizenhétben, ahol a közszféra az első számú munkáltató. Köztük van Kolozs és Maros is.
Hirdetés

Május elseje a munka, a munkások ünnepeként vonult be a köztudatba, a rendszerváltás óta pedig már kötelező felvonulások sem zavarják a munkavállalók nyugodt sör-virslizését/miccsezését/flekkenezését a szabadban. De ha már ismét itt van a munka szabadnappal megült ünnepe, a Gândul hírportál utánanézett, hány, hivatalosan regisztrált munkavállaló van Romániában, és kik a legnagyobb munkáltatók.

Kiderült, hogy a 2013-as adatok szerint a legnagyobb kenyéradó továbbra is állam bácsi: az 5 millió 548 ezer munkavállalóból 1,2 millióan dolgoznak a közszférában. Ami minket közelebbről is érint, és talán némileg meglepő: az ország azon tizenhét megyéje között, amelyben a közszféra, nem pedig a magánszektor az első számú munkáltató, annak ellenére is, hogy azért a magánszférában dolgozók többen vannak, csupán négy erdélyi megye található, de ott van köztük Kolozs és Maros is.

A szóban forgó tizenhét megye Kolozs, Maros,Fehér, Szilágy, Bákó, Botoşani, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Vâlcea és Vaslui.

A portál által megszólaltatott szakértő meglehetősen egészségtelennek találja, hogy a munkavállalók egyötöde a közszférában dolgozik.

Nézzük az érintett erdélyi megyéket.

A 368 361 fős népességű Fehér megyében a legnagyobb munkáltató az oktatási minisztérium: a 83 ezer munkavállalóból 4 420-an dolgoznak tanítóként vagy tanárként. A második és harmadik helyen a magánszféra áll: elárusítóként 3669-en, áruszállítóként 2971-en dolgoznak.

Kolozs megyében is a közszféra a legnagyobb munkáltató, de itt azért már más a megoszlás. Az első számú munkáltató az egészségügy a 693 ezres lakosságú megyében, ahol 245 ezer munkavállalót tartanak nyilván: az orvosok 9951-en vannak a felmérés szerint. A második legnagyobb munkáltató a szállítmányozás: 9350-en dolgoztak ebben a szektorban. A harmadik helyet viszont egy jelentős hozzáadott értéket képviselő szegmens képviseli: az IT-szektor, amely 8827 embernek ad munkát.

Az első számú kenyéradó Maros megyében is az egészségügy. Az 577 ezres lakosságú megyében 136 ezer munkavállalót tartanak nyilván. Az első számú munkáltató tehát az egészségügy: 6924-en dolgoznak ebben az ágazatban. A második helyen is a közszféra áll: az oktatásügy, 5978-asn dolgoznak tanárként vagy tanítóként. A magánszféra a harmadik helyet csípte meg: az elárusítók 5159-en vannak, illetve voltak 2013 végén.

Szilágy megyében is a közszféra áll a dobogó első két fokán. A 238 ezres megyében 45 ezer munkavállalót tartanak nyilván. A legnagyobb munkáltató a tanügy: 3263-an tevékenykednek tanítóként vagy tanárként. A második legnagyobb kenyéradó a közalkalmazotti szféra, ebben 1933-an dolgoznak. A harmadik helyezett az áruszállító ágazat, ebben 1811-en dolgoznak.

Érdekesség, hogy van olyan megye is, ahol az első három legnagyobb munkaadó mindegyike a közszférához tartozik: Mehedinţi megyében a tanügy, a közalkalmazotti szféra és az egészségügy a legnagyobb munkáltató.

További információk térképekkel, grafikonokkal és munkanélküliségi adatokkal az alábbi linken találhatók.

 

Hirdetés