Hull a vakolat a csíkszeredai Makovecz-templomról

Korhadó zsaluk miatt máris felújításra szorul a jellegzetes külsejű szeredai istenháza.
Hirdetés

Jelentősen megrongálódott a több mint egy évtizede Makovecz Imre tervei alapján épült csíkszeredai Millenium-templom nyugati tornya. Az épületrész kiterjedt szakaszán lehullott a vakolat. Darvas Kozma József, a Szent Kereszt plébánia címzetes esperese arról is beszámolt, hogy a keresztek kibontásakor azt tapasztalták, hogy az építkezés alatt használt deszka zsaluk bennük maradtak, ezek pedig az évek során megszívták magukat nedvességgel, és korhadni kezdtek. Emellett a téli fagy miatt a réseken beszivárgott víz belülről feszítette az épületelemeket, emiatt elkezdett lepattogni ezekről is a vakolat.

A templom keleti tornyán is jelentkeztek már a hibák, ezeket viszont sikerült kijavítani. Hasonlóképpen jártak volna el a nyugati toronnyal is, ám tavaly azt az értesítést kapták, hogy saját kezdeményezésre nem végezhetnek semmilyen jellegű beavatkozást az épületen, a javításnak kizárólag a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány hozzájárulásával foghatnak neki.

2011 októberében a „nemzet építésze” halálát követő napokban ugyanis az örökösök alapítvány létrehozását kezdeményezték. Ennek célja részben Makovecz Imre építészi-tervezői szellemi hagyatékának, az annak részét képező szerzői jogi művek és egyéb alkotások – tervek, írásművek, hanganyagok – felkutatása, összegyűjtése, tudományos-szakmai feldolgozása és gondozása, Makovecz Imre alkotói életművének megőrzése.

Most ott tartunk, hogy a csíkiak ígéretet kaptak az alapítvány részéről, hogy támogatni fogják a felújítási munkálatokat, illetve hogy ennek a feltételeit is közlik a plébániával.

Hirdetés